Fasírozottak

"HAMBURGER"

9 pohár zabpehely
1 pohár dió, vagy Dejó (őrölt napraforgó és búzacsíra) 
2-3 gerezd fokhagyma
2-3 fej kisebb vöröshagyma 
2 kávéskanál kapor
1 evőkanál zellerzöld
2-3 kávéskanál só
őrölt szezámmag (vagy szezámpehely) 
2 dkg élesztő 
kis olaj a sütéshez 
8 pohár víz

A hozzávalókat 8 pohár forró vízben 5-10 percig főzzük. Ha kihűlt, 2 dkg felfuttatott élesztőt tegyünk bele. Kicsit kelesztjük. Olajozott tepsibe lapos pogácsákat teszünk, és mindkét oldalát 15-20 percig sütjük.

LENCSEFASÍRT I. (RIZSES)

1 csésze barna rizs
1 csésze darált lencse (pörköltnek elkészítve kis fokhagymával, majoránnával, vöröshagymával)
kis olaj, víz, só

Megpároljuk a rizst, közben a lencsepörköltet elkészítjük. Utána összekeverjük a rizst a lencsepörkölttel. Pogácsákat formálva, olajos tepsiben sütjük.

LENCSEFASÍRT II. (DIÓS-RIZSES)

2 csésze főtt rizs
1 csésze főtt lencse
1 /2 csésze darabos vagy darált dió 
2 evőkanálnyi apróra vágott hagyma 
1 evőkanál teljes őrlésű búzaliszt
1 /2 evőkanál zsálya 
ízlés szerint só (kb. 1 teáskanál) 
4-5 evőkanál víz

Pároljuk meg a hagymát kis vízben, keverjük hozzá a többi alkotórészt. Helyezzük kenyérsütő, vagy kiolajozott őzgerincformába, vagy fasírtokat formálva tepsiben süssük 20-30 percig közepes lángon.

LENCSEFASÍRT III. (KRUMPLIS)

2 csésze főtt lencse
2 csésze főtt krumpli törve 
1 teáskanál kakukkfű
1 csésze durvára őrölt tökmag vagy napraforgómag
1 /2 csésze apróra vágott zöldpetrezselyem 
1 teáskanál só, vagy házi Vegeta-pótló

Keverjük össze mindezt alaposan, készítsünk kis pogácsákat. Megolajozott tepsiben közepes lángon süssük aranybarnása.

NAPRAFORGÓFASÍRT

1 dl napraforgómag és
0,5 dl szezámmag finomra őrölve 
1 hagyma és 1 gerezd fokhagyma aprítva
2 dl víz
1 teáskanál só
2 evőkanál szójaszósz (bioboltokban kapható) 
8 dl főtt barna rizs
1 dl egész napraforgómag
2 evőkanál teljes őrlésú búzaliszt

Keverjük simára az első hét hozzávalót. Adjuk hozzá a rizst, a napraforgómagot és a lisztet. Formáljunk fasírtokat (15 db), és közepesen meleg sütőben süssük 30-40 percig.

DÉLI FASÍRT

l dl búzacsíra
1 dl barna rizs
1 dl zöldborsó
7 dl víz
1,5 dl mogyoró vagy dió finomra őrölve
1 kis darab zellergyökér finomra reszelve
1 hagyma apróra vágva 
1,5-2 teáskanál só
1,5 teáskanál kakukkfű 
1-2 gerezd fokhagyma apróra vágva vagy reszelve

A barna rizst főzzük meg. Keverjük össze a többi hozzávalóval. Formáljunk fasírtokat (15 db), és süssük kb. egy órán át közepesen meleg sütőben.

FÖLDIMOGYORÓS FASÍRT

1 dl kukoricadara
1 dl finomra vágott (reszelt) zellergumó
1 hagyma apróra vágva
1 gerezd fokhagyma préselve
2 evőkanál szójaliszt 
1,5 teáskanál só
5 dl víz
2 dl pörkölt mogyoró 
2 dl zabpehely

Őröljük (daráljuk) meg a földimogyorót. Főzzük meg az első 7 hozzávalót 30 percig, kevergetés közben. Vegyük le a túzről és tegyük hozzá a többit. Formáljunk fasírtokat (14 db), és közepesen meleg sütőben süssük 30-40 percig.

SZÓJABABFASÍRT

8 dl főtt 2 dl föld
2 teáskanál só, l teáskanál paprika I
Mindezt keverjük össze, tegyünk még hozzá vizet, ha szükséges. Formáljunk fasírtokat (12 db), és süssük közepesen meleg sütőben, 20-20 percig mindkét oldalát.

KRUMPLIFASÍRT

6 közepes burgonya nyersen lereszelve 
1 evőkanál apróra vágott hagyma 
2 evőkanál apróra vágott pritaminpaprika
1 evőkanál apróra vágott petrezselyem zöldje
2 evőkanál liszt
teáskanál só
Mindezt alaposan keverjük össze, formázzunk pogácsákat, helyezzük beolajozott tepsire. 180 °C-on 45 percig sütjük.

KÖLESFELTÉT I. (GOMBÁS)

1 csésze köles
2 barna zsemle (vagy egy szelet barna kenyér)
1 vöröshagyma 
2 gerezd fokhagyma
1 sárgarépa 
3-4 db gomba
só 
borsikafű
kis pirospaprika 
kevéske olai. víz

A kölest zöldséglében vagy vízben megfőzzük. Áztatott zsemlét (kenyeret), reszelt hagymát, fokhagymát, kis reszelt sárgarépát vagy még más zöldséget is, esetleg reszelt gombát, sót, fűszereket hozzákeverünk. Pogácsákat formálunk belőle, olajozott tepsibe téve sütőben kisütjük.

KÖLESFELTÉT II. (ZÖLDSÉGES)

1 nagy fej vöröshagyma
1 nagy sárgarépa reszelve 
lestyán
petrezselyem zöldje 
zeller
25 dkg köles
1 gerezd áttört fokhagyma
6 dl víz

Olajon pároljuk meg a vöröshagymát, majd a sárgarépát. Fűszerezzük be, és azután adjuk hozzá a kölest, az áttört fokhagymát, a vizet és végül a sót. Forraljuk fel, majd lefedve, kis lángon puhára főzzük. Ha kihűlt, pogácsákat formálunk belőle, zsemlemorzsában megforgatjuk, kiolajozott tepsibe helyezzük, és rövid ideig sütjük. Lecsóval és különféle szószokkal, mártásokkal tálalhatjuk. Főzelékekhez is fogyaszthatjuk.

KÖLES-RIZS FASÍRT (15 DB)

1 dl barna rizs 
1 dl köles
6 dl víz
1 teáskanál só
1 dl földimogyoró (dió) finomra őrölve
1 hagyma apróra vágva
1-2 teáskanál Fredheim-ételízesítő (lásd a fűszerkeverékek között)

Az első négy hozzávalót megfőzzük, majd hozzákeverjük a többit. Fasírtokat formálunk, és kb. 30-40 perc alatt, közepesen meleg sütőben megsütjük.

KRUMPLI-RIZS FASÍRT

5 dl nyers krumpli, hámozva és lereszelve
2,5 dl főtt rizs
1 dl apróra vágott hagyma
1 dl finomra reszelt zellergumó 
2 gerezd fokhagyma préselve
1 dl mogyoró (dió) darálva 
1 /2 teáskanál só

Keverjük össze a hozzávalókat, és készítsünk fasírtokat (10 db). Süssük 40 percig közepesen meleg sütőben. Díszítsük petrezselyemmel.

BABFASÍRT (20 DB)

5 dl főtt bab darálva 
3 dl víz
3 db vöröshagyma apróra vágva 
6 dl zabpehely
1/2 dl szójaszósz (vagy helyette ízlés szerint házi Vegeta-pótló)

Keverjük össze a hozzávalókat, és készítsünk fasírtokat. Közepesen meleg sütőben süssük 30 percig.

KÖLES-ZELLER FASÍRT (26 DB)

7,5 dl főtt köles 
2,5 dl zellergumó lereszelve
2,5 dl napraforgómag őrölve
3/4 dl lenmag őrölve 
1 kis fej vöröshagyma 
2-3 cikk fokhagyma
1 /4 teáskanál zsálya 
1/2 teáskanál zellersó

Mindezt keverjük össze, és készítsünk fasírtokat. Közepesen meleg sütőben süssük 30 percig.

CSICSERIBORSÓS GOLYÓIT

1,5 csésze főtt csicseriborsó összetörve 
2,5 csésze főtt barna rizs
1 csésze barnakenyér-morzsa 
1 /4 csésze zöldséglé (lásd a leveseknél)
1/2 teáskanál zellermag őrölve (vagy 1 /4 pohár víz és házi Vegetapótló, apróra vágott zellerzölddel) 1 /2 csésze dió apróra vágva
1/2 teáskanál só
1 kisebb fej hagyma apróra vágva 
kevés kukoricaliszt

A kukoricaliszt kivételével minden alapanyagot alaposan összekeverünk, kis golyókat formálunk. Kukoricalisztben meghempergetjük, tepsibe helyezzük, közepes lángon sütjük kb. 30-40 percig.

NYERS ZELLERSÁRGARÉPA POGÁCSA

2 csésze reszelt sárgarépa 
2 csésze reszelt zellergumó 
1 /2 csésze őrölt tökmag 
3-4 evőkanál tahini
vagy napraforgókrém (lásd a 49. oldalon)
1-2 evőkanál salátafűszer-keverék 
esetleg 1/4 csésze hagyma apróra vágva

A hozzávalókat keverjük össze, és formáljunk kis pogácsákat belőle. Fogyasztható önállóan, feltétként, szendvicskrémnek.

Vissza a főoldalra...