Főételek


ERDÉLYI TÖLTÖTT KÁPOSZTA

1 fej káposzta
1 nagy fej vöröshagyma 
0,5 kg barna rizs 
pirospaprika 
borsikafű (csombor)
kapor
majoránna, esetleg ízlés szerint más főszerek
házi Vegeta-pótló, só
leforrázott szójagranulátum vagy gomba

Ha édeskáposzta-leveleket töltünk, forró vízbe helyezzük a káposztafejet néhány percre, majd levelekre szedjük, a vastag ereket levágjuk. Ha savanyú káposztát töltünk, levelekre szedjük, a vastag ereket levágjuk. Az ér mentén kettétépjük a leveleket.
A hagymát vizes olajon megpároljuk, hozzáadjuk a rizst, a pirospaprikát, az ízesítőket. Ezzel a keverékkel töltjük meg a káposztaleveleket, a következőképpen: bal kezünkbe veszünk egy fél káposztalevelet, a hüvelykujj mellett legyen a káposzta ere, erre a részre helyezzük a tölteléket. Összetekerjük a levelet. A fazék aljára kis olajat, pirospaprikát, egy réteg apró savanyú káposztát helyezünk, tehetünk hozzá kaprot, borsikafüvet (csombort). Rátesszük a töltelékeket, tetejére egy réteg apró savanyú káposztát teszünk, megtöltjük vízzel, hogy ellepje. Főzzük, míg megpuhul a rizs és a káposztalevelek is (kb. egy óra). Főzés közben pótoljuk az elfőtt levet savanyúkáposztalével, paradicsomlével vagy vízzel.

ELEKI TÖLTÖTT KÁPOSZTA

1 fej káposzta 
25 dkg rizs
3 db tojás
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma 
10 dkg szójagranulátum 
5 dkg dióbél
10 dkg gomba 
savanyú káposzta
ízlés szerint pirospaprika
őrölt szerecsendió, őrölt köménymag
babérlevél, borsikafű, koriandermag 
házi Vegeta-pótló

A káposztaleveleket leforrázzuk, leveleire szedjük. A szójagranulátumot házi Vegeta-pótlós forró vízben áztatjuk egy órán keresztül, majd leszűrjük, és a levét kinyomjuk. A hagymát és a gombát megpároljuk, a tojásokból rántottát készítünk. A szójagranulátumot, a megmosott rizst, a párolt hagymát, gombát és a tojásrántottát összekeverjük, majd hozzáadjuk a fűszereket. Az így elkészített tölteléket a káposztalevelekbe töltjük. A savanyú káposzta felét a fazék aljára szórjuk, majd rárakjuk a töltelékeket, és befedjük a maradék aprókáposztával. Lassú tűzön puhára főzzük.

ZÖLDSÉGGEL TÖLTÖTT KÁPOSZTA

1 fej káposzta
1/2 bögre barna rizs
0,5 kg apróra vágott vegyes zöldség 
só, pirospaprika, kömény 
majoránna
fokhagyma 
olaj, liszt 
tejföl

A szétszedett leveleket megtöltjük a felsorolt hozzávalókkal, amelyekből előzőleg sűrű tölteléket készítünk. A zöldséget olajon és vízen pároljuk, befűszerezzük. Olajozott tepsibe sorba rakjuk a göngyölt káposztát, tejfölt tehetünk rá, sütőben aranysárgára sütjük.

TÖLTÖTT SÜLT PAPRIKA

25 dkg rizs
5 dkg szójagranulátum 
2 evőkanál darált dió
1 közepes fej vöröshagyma 
2 kávéskanál majoránna
2 evőkanál házi Vegeta-pótló 
1 fej fokhagyma
2 tojás 
kb.l,5 dl olaj

A rizst a szokott módon megfőzzük: 1 bögre rizshez 2,5 bögre vizet veszünk, a forrásban lévő vízbe öntjük a rizst, 1 kávéskanál majoránnával és 1 kávéskanál házi Vegeta-pótlóval, kevés olajjal. Közben a szóját 2 kávéskanál házi Vegeta
pótlóval, kevés vízzel (kb. 1 dl) keverés közben melegítjük egy-két percig. Ezután .hozzáadjuk a darált diót, majoránnát, a reszelt vagy apróra vágott vöröshagymát, 2 tojást, ízlés szerint még fűszereket. Késhegynyi piros paprikát is tehetünk hozzá. Az egészet összekeverjük, kevés olajon darabosra sütjük, ezután összekeverjük a lazára kavart rizzsel. Megtöltjük a paprikákat, és beolajozott tepsibe helyezzük. Fokhagymagerezdeket teszünk közéjük, és pár csepp olajat is minden paprika tetejére. Rózsaszínűre sütjük. Szükség esetén sózhatjuk.

BRASSÓI APRÓPECSENYE

20 dkg szójakocka
1 nagy fej vöröshagyma 
2-3 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál majoránna 
1 csipet szerecsendió
egy csipet borsikafű és kakukkfű 
házi Vegeta-pótló az áztatáshoz 
olaj
kockákra vágott krumpli

A krumplit kiolajozott tepsiben megsütjük. A szójakockát felhasználás előtt 2-3 órán át házi Vegeta-pótlós vízben áztatjuk, majd leszűrjük. Egy lábasba olajat teszünk, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, a fűszereket és a szójakockát. Összekeverjük, és kevés vízzel lassú tűzön pároljuk, közben kavargatjuk. Amikor a víz elpárolgott és a szója kezd sülni, törjük rá a fokhagymát, és még 4-5 percig süssük. Fedő alatt hagyjuk kihűlni, majd hozzákeverjük a krumplihoz, és összeforrósítva tálaljuk.

KRUMPLIKOCSONYA (ERDÉLYI ÉTEL, 5 SZEMÉLYRE)

1,5 kg burgonya 
5-6 fej fokhagyma 
2 db tojás
só, házi Vegeta-pótló 
majoránna 
petrezselyem zöldje 
pirospaprika

A burgonyát meghámozzuk, lereszeljük apró lyuku reszelővel, és vízben hagyjuk kb. 4-5 órányit állni (lehet tovább is). Ezután kiszedjük a lereszelt burgonyát, és jól kicsavarjuk. A tálban .levő vizet még 30 percig állni hagyjuk, hogy a burgonya keményítője (fehér színű) leülepedjen a tál aljára. A kicsavart burgonyát tiszta vízzel felengedjük és - akár egy éjszakán keresztül - állni hagyjuk. Ismét kicsavarjuk, és egy tálba tesszük, ahol előkészítjük a fasírtmasszát. A vizet az előbbi eljáráshoz hasonlóan hagyjuk a tálban, hogy a keményítő leülepedhessen. Ezután a vizet óvatosan leöntjük róla és a keményítőt összegyűjtjük (egy-két ujjnyi víz mindig maradjon rajta).
A reszelt burgonyára ráütjük a tojást, teszünk hozzá 4-5 gerezd apróra vágott fokhagymát, sót, házi Vegeta-pótlót, majoránnát ízlés szerint. Fasírtlegénykéket formálunk, kiolajozott tepsibe tesszük, és magas hőfokon világosbarnára sütjük.
5 fej fokhagymáról a külső leveleket leszedjük, és félbevágva másfél liter vízben feltesszük főni. Kb. 20 pQrcig főzzük. 1-2 kanál olajat 1 kávéskanál pirospaprikával és 1 kávéskanál sóval elkeverünk, és a fokhagymás vízhez adjuk. Ezután kevergetés közben hozzáadjuk a burgonyakeményítőt, és állandóan kavargatva lassú tűzön sűrűsödésig főzzük. Az elkészült kocsonyát a tányérokba helyezett fasírtokra öntjük, és hideg helyen dermesztjük (hűtőben 2-3 napig eláll).

Knädli

60-80 dkg krumpli
1 üveg paradicsomlé
6-8 evőkanál liszt
2 tojás
kis méz 
só, víz

A krumplit héjában megfőzzük. Kihűtjük, meghámozzuk, krumplinyomón áttörjük, megsózzuk. A liszttel, s a 2 tojással összedolgozzuk. Kisebb gombócokat formálunk belőle, melyeket vízben kifőzünk. Tálba szedjük. Közben paradicsommártást készítünk. Tálaláskor a tányérokba mert mártásba tesszük a gombócokat.

SZTRAPACSKA

1 kg krumpli 
1 tojás
só, olaj, víz
Graham-liszt és fehér liszt (fele-fele arányban)
2 fej vöröshagyma (vagy 25 dkg juhtúró és 2 dl tejföl,
vagy 25 dkg savanyú káposzta)

A meghámozott krumplit nyersen finomra reszeljük, hozzáadunk egy tojást, sót, és annyi lisztet, hogy galuskatésztát nyerjünk. Bő, sós vízbe apró galuskákat szaggatunk, kb. 10 percig főzzük. Leszűrjük, meleg vízzel leöblítjük. Olajozott edénybe teszszük. Párolt hagymával, savanyú káposztával, vagy juhtúróval és tejföllel, esetleg reszelt párolt káposztával tálalhatjuk.

SÜLT KRUMPLI TÚRÓVAL

6 nagy krumpli 2 evőkanál olaj
1 evőkanál vágott vöröshagyma
1 evőkanál összevágott zöldpetrezselyem 
25 dkg tehéntúró 
pirospaprika, só

Súroljuk meg a krumplit, hogy a héját meg lehessen enni. Süssük meleg sütőben puhára. Vágjuk mindegyiket ketté hosszában, és szórjuk meg sóval, olajjal, hagymával és petrezselyemmel. Lepjük be túróval, és szórjuk meg paprikával mindegyiket. Tegyük vissza a sütőbe kevés ideig, míg a túró el nem olvad. Tálaljuk azonnal.

IZLETES LAPCSÁNKA

10 db közepes burgonya
1 db zeller vagy sárgarépa 
4 gerezd fokhagyma
1-2 tojás
4-5 evőkanál liszt
kevés só,

A krumplit és a zellert (sárgarépát) lereszeljük, hozzáadjuk a darabolt fokhagymát, a tojást, a lisztet és a sót. Jól elkeverjük. Palacsintasütőben kis olajon sütjük úgy, hogy kanállal kis lapos kupacokat formálunk belőlük. Gyorsan halványszínúre sütjük. Készíthetjük sütőben sütve is. Ha a krumplit és a zellert, ill. sárgarépát apró lyukú reszelővel reszeljük, könnyebben összeáll, s így tojás nélkül is lehet készíteni.

FÖLSÉGES BURGONYA

1 kg krumpli
4 evőkanál olaj 1 liter tej
1 tojás
só, kevés olaj
vagdalt zöldpetrezselyem

A krumplit héjával együtt puhára főzzük, melegen meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk és olajjal kikent edénybe rakjuk. A tejet felforraljuk, kissé lehűtjük. A tojást, az olajat, a sót és a petrezselym zöldjét hozzákeverjük, majd az így kapott mártást a krumplira öntjük. Kevés olajjal meglocsoljuk, majd 30-40 percig sütőben sütjük.

RAKOTT KRUMPLI TÚRÓVAL

1 kg krumpli
0,5 kg túró 
2 pohár kefir 
1 evőkanál kukoricadara 
szezámmag vagy -pehely
kevés olaj 

A krumplit héjában megfőzzük. Megtisztítjuk, egy sort olajozott tepsibe karikázunk. A kefirt összekeverjük a főtt kukoricadarával, a túróval, rákenjük a burgonyára, és megsózzuk. Még egy sort rakunk le mindenből, a tetejére pedig szezámmagot szórunk. Forró sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.

RAKOTT KARFIOL

3 nagy fej karfiol
6 dl kefir vagy aludttej 3-4 evőkanál olaj
só zsemlemorzsa
búzacsíra

A karfiolt megtisztítjuk, és rózsáira szedve megfőzzük. Tepsiben két sorba rakjuk. Mindkét sorra zsemlemorzsát, búzacsírát, kefirt, olajat, sót teszünk. Sütőben pirosra sütjük.

KARFIOLOS BURGONYA

1 kis fej karfiol 
25 dkg krumpli 
3 főtt tojás
2 dl tejföl
zsemlemorzsa 
víz, olaj

A karfiolt rózsáira szétszedjük, alaposan megmossuk. Enyhén sós vízben megfőzzük. A krumplit héjában megfőzzük: A meghámozott krumplit és a keményre főtt tojásokat vékony karikákra vágjuk. Egy tűzálló tálat olajos zsemlemorzsával beszórunk. Belerakunk egy réteg karfiolt, tejföllel meglocsoljuk, majd rétegezzük krumplival, tojáskarikákkal, ezután ismét karfiollal. Legfelülre öntjük a maradék tejfölt. Sütőben pirosra sütjük.
 
 

Vissza a főoldalra...