Főételek
ERDÉLYI
TÖLTÖTT KÁPOSZTA
1 fej káposzta
1 nagy fej
vöröshagyma
0,5 kg barna
rizs
pirospaprika
borsikafű
(csombor)
kapor
majoránna,
esetleg ízlés szerint más főszerek
házi Vegeta-pótló,
só
leforrázott
szójagranulátum vagy gomba
Ha édeskáposzta-leveleket
töltünk, forró vízbe helyezzük a káposztafejet néhány percre, majd levelekre
szedjük, a vastag ereket levágjuk. Ha savanyú káposztát töltünk, levelekre
szedjük, a vastag ereket levágjuk. Az ér mentén kettétépjük a leveleket.
A hagymát
vizes olajon megpároljuk, hozzáadjuk a rizst, a pirospaprikát, az ízesítőket.
Ezzel a keverékkel töltjük meg a káposztaleveleket, a következőképpen:
bal kezünkbe veszünk egy fél káposztalevelet, a hüvelykujj mellett legyen
a káposzta ere, erre a részre helyezzük a tölteléket. Összetekerjük a levelet.
A fazék aljára kis olajat, pirospaprikát, egy réteg apró savanyú káposztát
helyezünk, tehetünk hozzá kaprot, borsikafüvet (csombort). Rátesszük a
töltelékeket, tetejére egy réteg apró savanyú káposztát teszünk, megtöltjük
vízzel, hogy ellepje. Főzzük, míg megpuhul a rizs és a káposztalevelek
is (kb. egy óra). Főzés közben pótoljuk az elfőtt levet savanyúkáposztalével,
paradicsomlével vagy vízzel.
ELEKI TÖLTÖTT
KÁPOSZTA
1 fej káposzta
25 dkg rizs
3 db tojás
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd
fokhagyma
10 dkg szójagranulátum
5 dkg dióbél
10 dkg gomba
savanyú káposzta
ízlés szerint
pirospaprika
őrölt szerecsendió,
őrölt köménymag
babérlevél,
borsikafű, koriandermag
házi Vegeta-pótló
A káposztaleveleket leforrázzuk,
leveleire szedjük. A szójagranulátumot házi Vegeta-pótlós forró vízben
áztatjuk egy órán keresztül, majd leszűrjük, és a levét kinyomjuk. A hagymát
és a gombát megpároljuk, a tojásokból rántottát készítünk. A szójagranulátumot,
a megmosott rizst, a párolt hagymát, gombát és a tojásrántottát összekeverjük,
majd hozzáadjuk a fűszereket. Az így elkészített tölteléket a káposztalevelekbe
töltjük. A savanyú káposzta felét a fazék aljára szórjuk, majd rárakjuk
a töltelékeket, és befedjük a maradék aprókáposztával. Lassú tűzön puhára
főzzük.
ZÖLDSÉGGEL TÖLTÖTT KÁPOSZTA
1 fej káposzta
1/2 bögre barna rizs
0,5 kg apróra vágott vegyes zöldség
só, pirospaprika, kömény
majoránna
fokhagyma
olaj, liszt
tejföl
A szétszedett leveleket megtöltjük
a felsorolt hozzávalókkal, amelyekből előzőleg sűrű tölteléket készítünk.
A zöldséget olajon és vízen pároljuk, befűszerezzük. Olajozott tepsibe
sorba rakjuk a göngyölt káposztát, tejfölt tehetünk rá, sütőben aranysárgára
sütjük.
TÖLTÖTT SÜLT PAPRIKA
25 dkg rizs
5 dkg szójagranulátum
2 evőkanál darált dió
1 közepes fej vöröshagyma
2 kávéskanál majoránna
2 evőkanál házi Vegeta-pótló
1 fej fokhagyma
2 tojás
kb.l,5 dl olaj
A rizst a szokott módon megfőzzük:
1 bögre rizshez 2,5 bögre vizet veszünk, a forrásban lévő vízbe öntjük
a rizst, 1 kávéskanál majoránnával és 1 kávéskanál házi Vegeta-pótlóval,
kevés olajjal. Közben a szóját 2 kávéskanál házi Vegeta
pótlóval, kevés vízzel (kb. 1 dl)
keverés közben melegítjük egy-két percig. Ezután .hozzáadjuk a darált diót,
majoránnát, a reszelt vagy apróra vágott vöröshagymát, 2 tojást, ízlés
szerint még fűszereket. Késhegynyi piros paprikát is tehetünk hozzá. Az
egészet összekeverjük, kevés olajon darabosra sütjük, ezután összekeverjük
a lazára kavart rizzsel. Megtöltjük a paprikákat, és beolajozott tepsibe
helyezzük. Fokhagymagerezdeket teszünk közéjük, és pár csepp olajat is
minden paprika tetejére. Rózsaszínűre sütjük. Szükség esetén sózhatjuk.
BRASSÓI APRÓPECSENYE
20 dkg szójakocka
1 nagy fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál majoránna
1 csipet szerecsendió
egy csipet borsikafű és kakukkfű
házi Vegeta-pótló az áztatáshoz
olaj
kockákra vágott krumpli
A krumplit kiolajozott tepsiben
megsütjük. A szójakockát felhasználás előtt 2-3 órán át házi Vegeta-pótlós
vízben áztatjuk, majd leszűrjük. Egy lábasba olajat teszünk, hozzáadjuk
az apróra vágott vöröshagymát, a fűszereket és a szójakockát. Összekeverjük,
és kevés vízzel lassú tűzön pároljuk, közben kavargatjuk. Amikor a víz
elpárolgott és a szója kezd sülni, törjük rá a fokhagymát, és még 4-5 percig
süssük. Fedő alatt hagyjuk kihűlni, majd hozzákeverjük a krumplihoz, és
összeforrósítva tálaljuk.
KRUMPLIKOCSONYA (ERDÉLYI ÉTEL,
5 SZEMÉLYRE)
1,5 kg burgonya
5-6 fej fokhagyma
2 db tojás
só, házi Vegeta-pótló
majoránna
petrezselyem zöldje
pirospaprika
A burgonyát meghámozzuk, lereszeljük
apró lyuku reszelővel, és vízben hagyjuk kb. 4-5 órányit állni (lehet tovább
is). Ezután kiszedjük a lereszelt burgonyát, és jól kicsavarjuk. A tálban
.levő vizet még 30 percig állni hagyjuk, hogy a burgonya keményítője (fehér
színű) leülepedjen a tál aljára. A kicsavart burgonyát tiszta vízzel felengedjük
és - akár egy éjszakán keresztül - állni hagyjuk. Ismét kicsavarjuk, és
egy tálba tesszük, ahol előkészítjük a fasírtmasszát. A vizet az előbbi
eljáráshoz hasonlóan hagyjuk a tálban, hogy a keményítő leülepedhessen.
Ezután a vizet óvatosan leöntjük róla és a keményítőt összegyűjtjük (egy-két
ujjnyi víz mindig maradjon rajta).
A reszelt burgonyára ráütjük a
tojást, teszünk hozzá 4-5 gerezd apróra vágott fokhagymát, sót, házi Vegeta-pótlót,
majoránnát ízlés szerint. Fasírtlegénykéket formálunk, kiolajozott tepsibe
tesszük, és magas hőfokon világosbarnára sütjük.
5 fej fokhagymáról a külső leveleket
leszedjük, és félbevágva másfél liter vízben feltesszük főni. Kb. 20 pQrcig
főzzük. 1-2 kanál olajat 1 kávéskanál pirospaprikával és 1 kávéskanál sóval
elkeverünk, és a fokhagymás vízhez adjuk. Ezután kevergetés közben hozzáadjuk
a burgonyakeményítőt, és állandóan kavargatva lassú tűzön sűrűsödésig főzzük.
Az elkészült kocsonyát a tányérokba helyezett fasírtokra öntjük, és hideg
helyen dermesztjük (hűtőben 2-3 napig eláll).
Knädli
60-80 dkg krumpli
1 üveg paradicsomlé
6-8 evőkanál liszt
2 tojás
kis méz
só, víz
A krumplit héjában megfőzzük. Kihűtjük,
meghámozzuk, krumplinyomón áttörjük, megsózzuk. A liszttel, s a 2 tojással
összedolgozzuk. Kisebb gombócokat formálunk belőle, melyeket vízben kifőzünk.
Tálba szedjük. Közben paradicsommártást készítünk. Tálaláskor a tányérokba
mert mártásba tesszük a gombócokat.
SZTRAPACSKA
1 kg krumpli
1 tojás
só, olaj, víz
Graham-liszt és fehér liszt (fele-fele
arányban)
2 fej vöröshagyma (vagy 25 dkg
juhtúró és 2 dl tejföl,
vagy 25 dkg savanyú káposzta)
A meghámozott krumplit nyersen finomra
reszeljük, hozzáadunk egy tojást, sót, és annyi lisztet, hogy galuskatésztát
nyerjünk. Bő, sós vízbe apró galuskákat szaggatunk, kb. 10 percig főzzük.
Leszűrjük, meleg vízzel leöblítjük. Olajozott edénybe teszszük. Párolt
hagymával, savanyú káposztával, vagy juhtúróval és tejföllel, esetleg reszelt
párolt káposztával tálalhatjuk.
SÜLT KRUMPLI TÚRÓVAL
6 nagy krumpli 2 evőkanál olaj
1 evőkanál vágott vöröshagyma
1 evőkanál összevágott zöldpetrezselyem
25 dkg tehéntúró
pirospaprika, só
Súroljuk meg a krumplit, hogy a
héját meg lehessen enni. Süssük meleg sütőben puhára. Vágjuk mindegyiket
ketté hosszában, és szórjuk meg sóval, olajjal, hagymával és petrezselyemmel.
Lepjük be túróval, és szórjuk meg paprikával mindegyiket. Tegyük vissza
a sütőbe kevés ideig, míg a túró el nem olvad. Tálaljuk azonnal.
IZLETES LAPCSÁNKA
10 db közepes burgonya
1 db zeller vagy sárgarépa
4 gerezd fokhagyma
1-2 tojás
4-5 evőkanál liszt
kevés só,
A krumplit és a zellert (sárgarépát)
lereszeljük, hozzáadjuk a darabolt fokhagymát, a tojást, a lisztet és a
sót. Jól elkeverjük. Palacsintasütőben kis olajon sütjük úgy, hogy kanállal
kis lapos kupacokat formálunk belőlük. Gyorsan halványszínúre sütjük. Készíthetjük
sütőben sütve is. Ha a krumplit és a zellert, ill. sárgarépát apró lyukú
reszelővel reszeljük, könnyebben összeáll, s így tojás nélkül is lehet
készíteni.
FÖLSÉGES BURGONYA
1 kg krumpli
4 evőkanál olaj 1 liter tej
1 tojás
só, kevés olaj
vagdalt zöldpetrezselyem
A krumplit héjával együtt puhára
főzzük, melegen meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk és olajjal kikent
edénybe rakjuk. A tejet felforraljuk, kissé lehűtjük. A tojást, az olajat,
a sót és a petrezselym zöldjét hozzákeverjük, majd az így kapott mártást
a krumplira öntjük. Kevés olajjal meglocsoljuk, majd 30-40 percig sütőben
sütjük.
RAKOTT KRUMPLI TÚRÓVAL
1 kg krumpli
0,5 kg túró
2 pohár kefir
1 evőkanál kukoricadara
szezámmag vagy -pehely
kevés olaj
só
A krumplit héjában megfőzzük. Megtisztítjuk,
egy sort olajozott tepsibe karikázunk. A kefirt összekeverjük a főtt kukoricadarával,
a túróval, rákenjük a burgonyára, és megsózzuk. Még egy sort rakunk le
mindenből, a tetejére pedig szezámmagot szórunk. Forró sütőben 15-20 perc
alatt készre sütjük.
RAKOTT KARFIOL
3 nagy fej karfiol
6 dl kefir vagy aludttej 3-4 evőkanál
olaj
só zsemlemorzsa
búzacsíra
A karfiolt megtisztítjuk, és rózsáira
szedve megfőzzük. Tepsiben két sorba rakjuk. Mindkét sorra zsemlemorzsát,
búzacsírát, kefirt, olajat, sót teszünk. Sütőben pirosra sütjük.
KARFIOLOS BURGONYA
1 kis fej karfiol
25 dkg krumpli
3 főtt tojás
2 dl tejföl
zsemlemorzsa
víz, olaj
A karfiolt rózsáira szétszedjük,
alaposan megmossuk. Enyhén sós vízben megfőzzük. A krumplit héjában megfőzzük:
A meghámozott krumplit és a keményre főtt tojásokat vékony karikákra vágjuk.
Egy tűzálló tálat olajos zsemlemorzsával beszórunk. Belerakunk egy réteg
karfiolt, tejföllel meglocsoljuk, majd rétegezzük krumplival, tojáskarikákkal,
ezután ismét karfiollal. Legfelülre öntjük a maradék tejfölt. Sütőben pirosra
sütjük.
Vissza a főoldalra...
|