Főzelékek
TÖLTÖTT PAPRIKA
10 db paprika
25 dkg barna rizs
20 dkg dió
2 db tojás (vagy zabpehelyliszt)
3 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 liter paradicsomlé
1 evőkanál zabkorpa
borsikafű, pirospaprika só, kömény
4 evőkanál liszt cukor vagy méz
Megfőzzük a rizst. Az apróra vágott
hagymát kevés vízben megpároljuk. Összekeverjük a rizst (zabpehelylisztet)
a dióval, tojásokkal, fűszerekkel. Megtöltjük a paprikákat, illetve gombócokat
formálunk a maradék töltelékből. Kis sós vízben megfőzzük. Készítünk hozzá
finom paradicsomos mártást, s óvatos keverés közben belekeverjük a paprika
főzőlevébe. Amikor kissé besűrűsödik, akkor lesz jó az étel. (Mirelit paprikából
is készíthetjük: a fagyott paprikába tesszük a tölteléket.)
GOMBÁS LUCSKOS KÁPOSZTA
1 nagyobb fej káposzta
20 dkg csiperkegomba
savanyú káposztalé
kapor, majoránna, kakukkfű
tejföl
olaj
1 fej vöröshagyma
kis pirospaprika, só
liszt
Az édes káposztát ujjnyi szeletekre
vágjuk. Vízzel, a savanyú káposztalével felöntjük, és feltesszük főni.
A gombából pörköltet készítünk, hozzáöntjük. Befűszerezzük, végül tejfölös
habarással besűrítjük (a lisztet a tejföllel simára keverjük, s belefőzzük).
KARALÁBÉFŐZELÉK
6 db közepes; zsenge karalábé
1 fej vágott lilahagyma
2 dl tejföl
2-3 evőkanál liszt
petrezselyem zöldje, só .
A megtisztított karalábét apró kockákra
vágjuk. Kissé megsózva, fedő alatt a hagymával puhára pároljuk. A tejfölt
liszttel összekeverjük, és vízzel hígítva hozzáfőzzük a párolt karalábéhoz.
Kavargatva addig főzzük, míg besűrűsödik. Végül apróra vágott zöldpetrezselymet
szórunk bele.
KÁPOSZTÁS PASZULY
1/4 kg szárazbab
1/2 kg savanyú káposzta
1 kis fej vöröshagyma
liszt, olaj
5-6 db krumpli
őrölt kömény, só
A babot este beáztatjuk, másnap
sós vízben puhára főzzük. A savanyú káposztát megfőzzük, majd összekeverjük
a babbal. 2 evőkanál lisztből, egy kis reszelt hagymával és pirospaprikával
rántást készítünk. Összefőzzük. Nagyon jól illik hozzá a héjában sült krumpli:
a krumplit ujjnyi vastagságúra vágjuk, őrölt köménymaggal és sóval megszórjuk.
PÁSZKAGOMBÓCOS KÁPOSZTAFŐZELÉK
1 közepes nagyságú káposzta
3 fej vöröshagyma
kömény, bazsalikom, borsikafű
1 kávéskanál házi Vegeta-pótló
2 dl tejföl (vagy kefir)
20 dkg pászkadara
2 zsemle
2 tojás
petrezselyem zöldje, majoránna
olaj
A káposztát kis kockákra vágjuk,
és a hagymával, fűszrekkel olajon és vízen megpároljuk. Felengedjük egy
kis vízzel, majd belefőzzük a pászkagombócot. A végén belekeverjük a tejfölt.
Pászkagombóc készítése: a beáztatott zsemléket kicsit kinyomjuk,
hozzáadjuk a pászkadarát, a petrezselyem zöldjét, a majoránnát, a tojásokat,
kis vizet és sót. Összekeverjük, és 30 percig állni hagyjuk.
SOLET (ÁRPAGYÖNGYÖS BABFŐZELÉK)
Háromfajta bab: fehér, tarka, színes
- mindegyikből 10-10 dkg (egyfajta babból is finom)
15 dkg árpagyöngy
1 fej apróra vágott vöröshagyma
2 gerezd apróra vágott vagy zúzott
fokhagyma
só, pirospaprika, kömény, borsikafű
babérlevél, majoránna
2 dl tejföl, liszt (elhagyható)
Este beáztatjuk a babot és az árpagyöngyöt.
Másnap föltesszük főni (lehetőleg kuktába vagy jól zárható edénybe) a vöröshagymával,
fokhagymával együtt. Ha megpuhult a bab, ízlés szerint fűszerezzük, esetleg
habarást (liszt, tejföllel jól elkeverve) adunk hozzá, végül néhány percig
még főzzük, hogy az ízek összeérjenek.
ZELLERFŐZELÉK
3 nagyobb gumó zeller
2-3 evőkanál olaj
só
petrezselyem zöldje
1 I víz
liszt
tejföl
esetleg szerecsendió
A zellert jól megmossuk, meghámozzuk,
szeletekre vágjuk, olajban és vízben puhára pároljuk. Liszttel és tejföllel
behabarjuk. Majd ízesítjük vagdalt zöldpetrezselyemmel, és tejföllel tálaljuk.
SALÁTAFŐZELÉK
5-6 nagyobb fej gyenge saláta
2-3 evőkanál olaj
1 evőkanál liszt
1 vagdalt vöröshagyma
reszelt szerecsendió, só
1 kanál tejföl
3-4 evőkanál főzeléklé vagy házi
Vegeta-pótló (lásd a fűszerkeverékeknél)
petrezselyem zöldje apróra vágva
A salátafejeket hosszanti irányban
kettévágjuk, megmossuk, apróra vágjuk. A felvágott hagymát vizes olajban
világossárgára pároljuk. Hozzákeverjük a lisztet. A salátával együtt még
10 percig pároljuk, majd hozzáadjuk a forró főzeléklevet, sót és a reszelt
szerecsendiót. Az egészet 10 percig enyhe tűzön főzzük, majd belekeverjük
a tejfölt és a zöldpetrezselymet.
PÁROLT ZÖLDBAB
60-70 dkg zöldbab 2 evőkanál olaj
3 kanál liszt
0,51 víz
2-3 gerezd fokhagyma
ízlés szerint petrezselyem zöldje
kis bazsalikom,
só
finomra vágott snidling
0,51 főzelékié (vagy házi Vegetapótló,
lásd a fűszerkeverékeknél)
rizs
esetleg reszelt szerecsendió
A fokhagymát a fűszerekkel, a megtisztított
zöldbabbal vizes olajban pároljuk, majd liszttel behintjük. Az ízesítőket
hozzáadjuk. Főzeléklével, vízzel puhára főzzük. Snidlinggel tálaljuk, esetleg
kis szerecsendió reszelékkel is meghinthetjük. Főtt barna rizs mellé kiváló
étel.
TÖKFŐZELÉK KAPORRAL
1 kg reszelt tök
1 fej vöröshagyma
2 evőkanál olaj
kapor
só, kis pirospaprika
1 teáskanálnyi citromlé
A habaráshoz: 3 evőkanál liszt,
kis tejföl vagy víz
A tököt enyhén besózzuk, állni
hagyjuk. Közben olajban megpároljuk a hagymát, pirospaprikát teszünk rá
és kaprot, majd beletesszük a tököt, s puhára főzzük. Behabarjuk (a lisztet
a tejföllel alaposan kikeverjük), végül citrommal ízesítjük.
KELKÁPOSZTA-FŐZELÉK
0,5 kg kelkáposzta vagy fejes káposzta
2-3 db burgonya
1 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
köménymag
majoránna
2 evőkanál olaj
pirospaprika
só, citromlé
A káposztát a kockákra vágott burgonyával,
köménymaggal és sóval puhára főzzük, majd fokhagymás rántással besűrítjük.
PARADICSOMOS TÖKFŐZELÉK
1 kg reszelt tök
3 dl paradicsomlé
1 kis doboz paradicsomsűrítmény
2 evőkanál olaj
3 evőkanál liszt
só
ízlés szerint kis zellerzöld
Rántást készítünk, a paradicsomlével
és a sűrítménnyel felengedjük, beletesszük a tököt, megfőzzük, ha túl sűrű,
paradicsomlével hígítjuk.
SZÉKELYKÁPOSZTA
0,5 kg savanyú káposzta
10 dkg szójakocka vagy 10 dkg árpagyöngy
1 fej vöröshagyma
2-3 evőkanál olaj
2 db paradicsom
1 db paprika
pirospaprika
só
A szójából vagy a főtt árpagyöngyből
lecsós pörköltet készítünk, és belefőzzük a káposztát. Tálaláskor tejföllel
ízesíthetjük.
Vissza a főoldalra...
|