Fűszerkeverékek


TÖLTELÉKFŰSZER-KEVERÉK 

1-1 rész bazsalikom, rozmaring, zsálya
1 /2-1 /2 rész kakukkfű, borsmenta
2-2 rész kömény, szurokfű, zeller
3 rész majoránna 
2 szál vágott zöldpetrezselyem 
2-2 rész zúzott fokhagyma vágott metélőhagyma

A hozzávalókat arányosan adjuk a keverékhez. Felhasználható töltelékfeltétbe, töltött paprikához, töltött káposzta elkészítéséhez. 

OLASZOS FŰSZERKEVERÉK 

1 rész bazsalikom 
2 rész oregano
1 rész kakukkfű
1/2 rész rozmaring, zsálya

CURRYPÓTLÓ

1 rész paprikapor 
2 rész kurkuma 
1 rész kakukkfű 
1 rész rozmaring 
1 rész zsálya 

KOLBÁSZFŰSZER-KEVERÉK

1 rész babér, szegfűbors 
2 rész kömény, fehér mustár
3 rész bazsalikom, borsikafű
kakukkfű, majoránna 
5 rész pirospaprika

Főképp a vegetáriánus kolbász ízesítéséhez jö. 

ZÖLD SÓ 

Mindenféle zöld: zöldpetrezselyem, zeller zöldje, salátalevél, lestyán, csalán, pitypanglevél, útifűlevél stb. megszárítva, porrá törve, kevés sóval elkeverve. Minden ételhez jobb, mint ha magában használjuk a sót, amelynek adagolását könnyen eltúlozzuk.

HAMIS HÚSLEVES FŰSZERKEVERÉKE

1/2 rész szerecsendió 
2 rész snidling vagy zöldhagyma, zellerzöld, borsikafű, tárkony, turbolya, koriander, sáfrány
1 /2 rész csípős paprika, szegfűbors
1 rész fokhagyma
3 rész petrezselyem zöldje apróra vágva
5 rész házi Vegeta-pótló 

"MAGYAROS" FŰSZERKEVERÉK

1 rész majoránna, bazsalikom, kömény, koriander, boróka
3 rész kakukkfű, mustár
4 rész borsikafű
5 rész zellerzöld

PÁSTÉTOMFŰSZER-KEVERÉK

1-1 rész koriander, kömény, boróka, bazsalikom, kakukkfű, zsálya, fodormenta, édes kömény, babér 
4 rész borsikafű 
3 rész majoránna
5 rész pirospaprika

FAHÉJPÓTLÓ 

2 rész őrölt koriánder
1 rész őrölt kardamommag 

Mind a fahéj, mind pedig a curry erős, gyomor- és bélfalat irritáló fűszerek, ezért helyettesítsük ezeket egészségesebb fűszerekkel! 

FREDHEIM-ÉTELÍZESÍTŐ

3 dl sörélesztőpehely
1 evőkanál paprika
1 evőkanál bazsalikom 
1/2 teáskanál zellermag
I /2 teáskanál kurkuma 
1 teáskanál szárított zellerzöld
2 evőkanál tengeri só
esetleg 2 evőkanál fokhagymapor

HÁZI VEGETA-PÓTLÓ II

1 kg sárgarépa
1 kg petrezselyemgyökér
1 kg kimagozott paprika
40 dkg zellergumó
20 dkg paradicsom
20 dkg vöröshagyma
20 dkg karfiol
2 nagyobb fej fokhagyama
1 csomó zöldpetrezselyem
1 csomó zellerzöld esetleg fél csomó lestyánlevél
70 dkg só

Az előző receptben írtak szerint készítjük. Összeállíthatjuk más zöldségekből is, ízlésünknek és a rendelke zésünkre álló zöldségféléknek megfelelően. 

HÁZI VEGETA-PÓTLÓ III.

Saját készítésű vagy készen vett, szárított zöldségkeveréket sóval összedarálunk (például kávédarálóval). 

Vissza a főoldalra...