Italok ÜDÍTŐ GYÓGYTEA 4 evőkanál akácvirág
A füveket jól összekeverjük, zárható dobozban tároljuk. Forraljunk vizet, és 1 liter vízhez 1 evőkanálnyi füvet adjunk. Elzárjuk a tüzet, 10 percig állni hagyjuk, utána leszűrjük. Mézzel, citrommal fogyasztjuk. ALMATEA 2 dkg szárított almát 1 1 vízben
felforralunk. A tűzről levéve 15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.
Citrommal, mézzel ízesítjük.
GYÜMÖLCSSZÖRP (MEGGY, RIBIZLI, FEKETE RIBIZLI, MÁLNA, EPER) 1 kg gyümölcs
A megtisztított gyümőlcsőt a vízzel, citrompótlóval alaposan összekeverjük. Egy éjszakát állni hagyjuk. Másnap lenvásznon át leszűrjük. 1 kg léhez 70 dkg mézet keverünk.Hosszas keverés után üvegekbe töltjük. BANÁNITAL 2 érett banán
A hozzávalókat turmixgépben egy percig turmixoljuk, hogy krémes állagú legyen. Gyorsan elkészíthető, energiát adó ital. NARANCSLÉ (EPER-, MÁLNA-, SZEDER-, ÁFONYA-, RIBISZKE- VAGY SZŐLŐLÉ) 2-3 narancs levét kinyomjuk, kevés vízzel felhígítjuk, és tetszés szerint mézezzük. 20-25 dkg gyümölcsöt kicentrifugázunk. A sűrűjét leszűrjük, a levét kevés vízzel felhígítjuk, és szükség esetén mézet adunk hozzá. Tápláló, vitamindús ital. BODZAITAL 5 liter vízhez: 70 dkg cukor vagy
méz
A cukrot, 5 l vízben felforraljuk, és kissé hűlni hagyjuk (vagy a vizet felforraljuk, s amikor már langyos, hozzákeverjük a mézet). Egy ötliteres befőttes üvegbe vagy más megfelelő edénybe öntjük, hozzáadjuk a vékonyra szeletelt citromot és a bodzavirágot. 2-3 napig állni hagyjuk, majd üvegekbe szúrjuk. Hűtőben hosszabb ideig eltartható. Fogyasztáskor ízlés szerint ásványvízzel hígítjuk (lehet csapvízzel is). LIMONÁDÉ Ízlés szerint egy fél vagy egész citrom levét 2 dkg mézzel pohárba töltjük, friss vízzel felöntjük, és jól összekeverjük. Kiváló frissítő ital. KÁVÉ HELYETT Mit tegyünk, ha alacsony a vérnyomásunk,
s eddig kávéval próbáltunk ezen segíteni? Először is figyelemmel kell lennünk
életmódunkra, igyekezzünk az egészséges életmód mind a nyolc elvét alkalmazni
életünkben ezek hűséges gyakorlása az esetek többségében megszünteti a
legtöbb betegséget, illetve azok kiváltó okait.
ALACSONYVÉRNYOMÁS ELLENI TEAKEVERÉK I. 50 g borsikafű
ALACSONY VÉRNYOMÁS ELLENI TEAKEVERÉK II. Egy csapott evőkanál fagyöngyöt éjszakára 5 dl hideg vízbe áztatunk, 1 csapott evőkanál pásztortáskát leforrázunk 5 dl vízzel,10 percig hagyjuk ázni. Mindkettőt leszűrjük, összevegyítjük, és lassan kortyolgatva fo gyasztjuk. TEJ OLAJOS MAGVAKBÓL (NAPRAFORGÓ, MOGYORÓ, KESUDIÓ STB.) 1 csésze hántolt napraforgó (vagy
más magvak)
Jól összeturmixoljuk, leszűrjük. RIZSES MANDULATEJ 1/2 csésze tört, darált mandula
Az alapanyagokat simára turmixoljuk, műanyag szűrőn leszűrjük. KÓKUSZTEJ 1 csésze kókuszreszelék
Turmixgépben krémszerűre mixeljük. Leszűrhetjük, de kásákhoz, müzlikhez anélkül is jó. Jól ízesíti a semlegesebb ízű tejeket, például szójatejjel, rizstejjel keverve ajánljuk. TEJ GABONAFÉLÉKBŐL 1 csésze főtt gabona (barna rizs,
köles, zabpehely stb.)
SZÓJATEJ (SŰRŰ SZÓJATEJALAP) 3 csésze szójabab
A szójababot áztassuk be éjszakára
2-3 liter (azaz bőséges mennyiségű) vízbe. Az áztatóvizet öntsük ki. Egy
lábasban felforralunk 3 liter vizet. Egy csésze babot a turmixgépbe teszünk,
hozzáöntünk 2 csésze vizet,
GYORS SZÓJATEJ 1 csésze főtt szójabab
A főzővizet le kell önteni a babról.
A hozzávalókat magas fordulaton öszszeturmixoljuk. Ezzel a jól bevált módszerrel
ízletes szójatejet lehet nyerni egy-két perc alatt, ha mélyhűtőben, hűtőben,
esetleg befőttesüvegben eltéve rendelkezésünkre áll főtt szójabab. Előnye
még, hogy a szójabab minden része hasznosul, és nem kell pepecselni a szójatej
leszűrésével. Hűtőben tárolva egy napig eláll, a tárolás során hígabb és
sűrűbb részre válik szét, ezért fogyasztás előtt mindig keverjük fel. Az
e módszerrel készült szójatej általában kissé barnás színű, és a "babos"
íz kicsivel jobban érződik, mint az előző recept szerint készített szójatejnél.
|