KENYÉRFÉLÉK




FRANCIAKENYÉR

50 dkg teljes őrlésű búzaliszt
0,5 kg finomliszt 
2 evőkanál olaj 
1 evőkanál méz 
3 kávéskanál só
2 dkg élesztő 
1 doboz joghurt
5 dl langyos víz

Az élesztő, víz, joghurt, olaj, méz, só és a finomliszt elegyét sűrű kovásszá keverjük; kb. egy órán át állni hagyjuk, majd hozzáadjuk a maradék lisztet. Addig dagasztjuk, míg már nem ragad. Kiolajozott formában, hosszú rúd alakban, tetejét bevagdosva kelesztjük. Közepes tűznél 40-50 percig sütjük. 

SVÉD ROZSKENYÉR 

1,5 kg teljes őrlésű rozsliszt
50 dkg finomliszt 
8 dkg élesztő 
2 evőkanál só 
2 evőkanál köménymag (durvára őrölve) 
kb. 5 dl víz 
Az élesztőt a szokásos módon, kis liszttel felfuttatjuk. A hozzávalókból közepes keménységű kelt tésztát készítünk. Megdagasztjuk, hagyjuk megkelni, átgyúrjuk, 2 cipót formálva. Sütőformába vagy tepsire helyezve újból kelesztjük, közepes tűznél kb. egy órán át sütjük. A sütőből kivéve vízzel megkenjük.

MAZSOLÁS CIPÓCSKÁK - REGGELI ZSEMLE

30 dkg finomliszt 
30 dkg teljes őrlésű búzaliszt
5 evőkanál tej 
1 evőkanál mazsola 
1 evőkanál méz 
0,5 dl olaj
2,5 dl víz
2 dkg élesztő 
szezámmag, lenmag, mák 

Az alapanyagokból langyos vízzel kelt tésztát készítünk, megkelesztjük (míg duplájára nő). Újból átdagasztjuk, zsemléket formálunk belőle, majd 15-20 percig újból kelni hagyjuk. Előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük. A tetejüket - még sütés előtt - megszórhatjuk szezámmaggal, mákkal vagy lenmaggal is, ízlés szerint.

ZABPELYHESKENYÉR

18 dkg zabpehely
19 dkg finomliszt
15 dkg teljes őrlésű búzaliszt
2 dkg élesztő 
3 evőkanál olaj 
2,5 dl víz 
1 teáskanál só, 1 evőkanál cukor 
1/2 evőkanál kömény 

A felsorolt anyagokból a szokásos módon kenyértésztát állítunk össze. Három lapos, kerek kenyeret készítünk belőle, kikent tepsibe tesszük. A tetejét megszórjuk köménnyel. 30 percig kelesztjük. Jó meleg sütőben, gyorsan sütjük. 

BAJAI KENYÉR

1,5 dl víz 
2 evőkanál olaj
2 pohár (2 dl-es) fehér liszt 
1 pohár Graham-liszt vagy teljes őrlésű búzaliszt 
2 evőkanál búzacsíra 
1 /2 pohár búzakorpa 
1 /2 pohár napraforgómag 
1 /2 pohár mazsola 
1 /2 pohár reszelt sárgarépa 
2 evőkanál méz 
1,5 teáskanál só 
2,5 dkg élesztő 

Összegyúrjuk a hozzávalókat, pihentetjük, majd ismét meggyúrjuk, és a formában pihentetjük. Ha jól megkelt, előmelegített sütőben kb. egy órán át sütjük.

KENYÉR TELJES ŐRLÉSŰ BÚZALISZTBŐL

Receptjét lásd a kenyérsütő iskolánál! 

ZSEMLE (VAGY ZÖLDSÉGGEL TÖLTÖTT BATYU)

50 dkg búzaliszt 
50 dkg teljes őrlésű búzaliszt 
1 dl olaj 
3-4 dkg élesztő
1 evőkanál méz 
6 dl tej (lehet víz) 
tengeri só ízlés szerint (kb. 2 dkg) 

Hasonlóan készítjük, mint a kenyeret, de cipókat formálunk a tésztából, kb. 18-20 darabot.
Meg is tölthetjük: párolt vegyes zöldséget teszünk a kinyújtott, négyzet alakúra feldarabolt tésztára, ezután behajtjuk, mint a batyut, és sütőben megsütjük. 

ÁRPÁS-ROZSOS BÚZAKENYÉR

20 dkg teljes őrlésű rozsliszt 
20 dkg árpaliszt 
45 dkg finomliszt (vagy más, magas sikértartalmú búzaliszt) 
3-4 dkg élesztő 
5 dl víz
1 kávéskanál só

Langyos vízben felfuttatjuk az élesztőt. Hozzáadjuk a sót, a lisztféléket, és kenyértésztává dagasztjuk. Meleg helyen kelni hagyjuk. A megkelt tésztából két kerek kenyeret formálunk, s még hagyjuk kelni. Vízzel megkenjük, megszurkáljuk a tetejét. Előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt megsütjük

.A különböző kapacitású sütőgépekhez természetesen arányosan több, illetve kevesebb alapanyagot használjunk. Ügyeljünk a pontos adagolásra! A víz mennyiségét a liszt minőségéhez kell igazítani. Ha sok a víz a masszában, akkor a kenyér magasra megkel, majd visszaesik oly módon, hogy a kenyér közepén mélyedés alakul ki. Ha viszont nincs elég víz, a kenyér közepe kidomborodik, de a kenyér túl sűrű lesz, nem kel meg elég magasra.

KENYÉR TELJES ŐRLÉSŰ BÚZALISZTBŐL

65 dkg teljes őrlésű búzaliszt
0,45-0,51 langyos víz 
2,5 dkg élesztő 
1 teáskanál só

A hozzávalókat a kenyérsütő gépbe tesszük, majd a megfelelő program beállításával elindítjuk a gépet.

KRUMPLIS KENYÉR 

1 liter teljes őrlésű búzaliszt (vagy teljes őrlésű búzaliszt és legfeljebb felerészben fehér búzaliszt keveréke) 
kb. 2,5 dl víz 
3 kávéskanál só 
15 dkg főtt krumpli 
20-22 g élesztő (több mint egyharmad, de kevesebb mint fél kocka)
természetes állományjavítóként 3 kávéskanál cukor, 2 evőkanál étolaj 
javíthat még a kenyér állagán 1-2 kávéskanál citromlé, ill.1 kávéskanál C-vitamin-por (aszkorbinsav)

A kenyérsütő gépbe öntjük a folyadékokat és a sót, hozzáadjuk a liszte(ke)t és a főtt, meghámozott, áttört krumplit. (A krumplit előre is megfőzhetjük, hámozatlanul hűvös helyen, hűtőszekrényben több napig eláll.) A liszteket érdemes egy tálban alaposan összevegyíteni a főtt krumplival, s úgy tenni a folyadékokhoz. 
Végül az élesztőt belemorzsoljuk a kenyérsütő gépbe (nem szükséges külön vízben megfuttatni), majd a megfelő program beállításával elindítjuk a gépünket 

Vissza a főoldalra...