KENYÉRFÉLÉK
FRANCIAKENYÉR 50 dkg teljes őrlésű búzaliszt
Az élesztő, víz, joghurt, olaj, méz, só és a finomliszt elegyét sűrű kovásszá keverjük; kb. egy órán át állni hagyjuk, majd hozzáadjuk a maradék lisztet. Addig dagasztjuk, míg már nem ragad. Kiolajozott formában, hosszú rúd alakban, tetejét bevagdosva kelesztjük. Közepes tűznél 40-50 percig sütjük. SVÉD ROZSKENYÉR 1,5 kg teljes őrlésű rozsliszt
MAZSOLÁS CIPÓCSKÁK - REGGELI ZSEMLE 30 dkg finomliszt
Az alapanyagokból langyos vízzel kelt tésztát készítünk, megkelesztjük (míg duplájára nő). Újból átdagasztjuk, zsemléket formálunk belőle, majd 15-20 percig újból kelni hagyjuk. Előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük. A tetejüket - még sütés előtt - megszórhatjuk szezámmaggal, mákkal vagy lenmaggal is, ízlés szerint. ZABPELYHESKENYÉR 18 dkg zabpehely
A felsorolt anyagokból a szokásos módon kenyértésztát állítunk össze. Három lapos, kerek kenyeret készítünk belőle, kikent tepsibe tesszük. A tetejét megszórjuk köménnyel. 30 percig kelesztjük. Jó meleg sütőben, gyorsan sütjük. BAJAI KENYÉR 1,5 dl víz
Összegyúrjuk a hozzávalókat, pihentetjük, majd ismét meggyúrjuk, és a formában pihentetjük. Ha jól megkelt, előmelegített sütőben kb. egy órán át sütjük. KENYÉR TELJES ŐRLÉSŰ BÚZALISZTBŐL Receptjét lásd a kenyérsütő iskolánál! ZSEMLE (VAGY ZÖLDSÉGGEL TÖLTÖTT BATYU) 50 dkg búzaliszt
Hasonlóan készítjük, mint a kenyeret,
de cipókat formálunk a tésztából, kb. 18-20 darabot.
ÁRPÁS-ROZSOS BÚZAKENYÉR 20 dkg teljes őrlésű rozsliszt
Langyos vízben felfuttatjuk az élesztőt. Hozzáadjuk a sót, a lisztféléket, és kenyértésztává dagasztjuk. Meleg helyen kelni hagyjuk. A megkelt tésztából két kerek kenyeret formálunk, s még hagyjuk kelni. Vízzel megkenjük, megszurkáljuk a tetejét. Előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt megsütjük .A különböző kapacitású sütőgépekhez természetesen arányosan több, illetve kevesebb alapanyagot használjunk. Ügyeljünk a pontos adagolásra! A víz mennyiségét a liszt minőségéhez kell igazítani. Ha sok a víz a masszában, akkor a kenyér magasra megkel, majd visszaesik oly módon, hogy a kenyér közepén mélyedés alakul ki. Ha viszont nincs elég víz, a kenyér közepe kidomborodik, de a kenyér túl sűrű lesz, nem kel meg elég magasra. KENYÉR TELJES ŐRLÉSŰ BÚZALISZTBŐL 65 dkg teljes őrlésű búzaliszt
A hozzávalókat a kenyérsütő gépbe tesszük, majd a megfelelő program beállításával elindítjuk a gépet. KRUMPLIS KENYÉR 1 liter teljes őrlésű búzaliszt
(vagy teljes őrlésű búzaliszt és legfeljebb felerészben fehér búzaliszt
keveréke)
A kenyérsütő gépbe öntjük a folyadékokat
és a sót, hozzáadjuk a liszte(ke)t és a főtt, meghámozott, áttört krumplit.
(A krumplit előre is megfőzhetjük, hámozatlanul hűvös helyen, hűtőszekrényben
több napig eláll.) A liszteket érdemes egy tálban alaposan összevegyíteni
a főtt krumplival, s úgy tenni a folyadékokhoz.
|