KOVÁSZTALAN KENYEREK,
POGÁCSÁK, KEKSZEK
Kekszek és sós sütemények receptjei a Sütemények, csemegék
című fejezetben is találhatók.
ROZSLEPÉNY TEÁHOZ
9 dkg rozspehely
18 dkg barna rozsliszt
2 dl aludttej
2 dkg élesztő
1 teáskanál só
0,5 dl olaj
A száraz anyagokat összekeverjük, majd az olajjal és aludttejjel
összeállítjuk.
A tésztából két lapos kenyérkét formálunk, és előmelegített
sütőben, közepes tűznél megsütjük.
SVÉD KOVÁSZTALAN KENYÉR
1 kg Graham-liszt vagy teljes őrlésű búzaliszt
20 dkg finomliszt
1 csapott evőkanál só
1 evőkanál köménymag
1,5 dl étolaj
5 dl víz
A liszteket a só val és köménymaggal jól összegyúrjuk.
2-3 órát pihentetjük, majd hozzáadjuk az olajat, és újból átdagasztjuk.
2-3 mm vastagságúra nyújtjuk, és a forró sütőbe téve
világosbarnára sütjük.
SZÓJÁS KUKORICAKENYÉR (PRÓSZA)
2 csésze szójabab (egy éjjelen át áztatva)
2 csésze víz
2,5 dkg élesztő
2 evőkanál méz (elhagyható)
2 kávéskanál só
1/4 csésze zabpehely
2 csésze kukoricaliszt, olaj
A kukoricaliszt kivételével mindent összeturmixolunk,
azt később adjuk kenyerek, hozzá. Simára keverjük a lisztet az összeturmixolt
anyaggal. Hozzáadjuk a langyos vízben felfuttatott élesztőt, megkelesztjük.
Olajozott tepsibe teszszük, sütőben, magas hőfokon 50-60
percig sütjük. A kukoricaliszt helyett használhatunk rozslisztet is.
JUHTÚRÓS POGÁCSA
40 dkg teljes őrlésű búzaliszt
50 dkg finomliszt
2 dl langyos víz
1 dl olaj
4 dl tejföl
30 dkg juhtúró
1 tojás
5 dkg élesztő
1 csapott evőkanál só kis pirospaprika
cukor, szezámmag
A liszteket elkeverjük az olajjal, sóval, juhtúróval,
tejföllel és a tojássárgájával.
Hozzáadjuk a 2 dl vízben kis cukorral megfuttatott élesztőt.
Alaposan összedolgozzuk, majd meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük.
Ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk,
megkenjük pirospaprikás tojásfehérjével, meghintjük szezámmaggal.
Tepsiben 15-20 percig langyos helyen pihentetjük, majd
előmelegített sütőben, közepes lángon halványpirosra sütjük. kinyújtjuk.
Tetejét éles késsel kockásra vagdaljuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk,
majd bekenjük tojássárgájával. Félórai pihentetés után újból megkenjük
a pogácsákat, meghintjük köménymaggal. Kiolajozott tepsibe tesszük, előmelegített
sütőben, közepes lángon megsütjük.
KRUMPLIS POGÁGSA
30 dkg fehér liszt
30 dkg teljes őrlésű búzaliszt
40 dkg héjában főtt krumpli
1 evőkanál só
1-2 teáskanál őrölt köménymag
1-2 teáskanál egész köménymag
3 dl víz
5 dkg élesztő, kevés méz
Az élesztőt langyos vízben, kis cukorral megfuttatjuk.
A lisztet a sóval és a főtt krumplival, köménymaggal jól elkeverjük, hozzáadjuk
az élesztőt. Kb. egy órán át kelesztjük, lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra
kinyújtjuk. Tetejét éles késsel kockásra vagdaljuk, majd bekenjük tojássárgájával.
Félórai pihentetés után újból megkenjük a pogácsákat, meghintjük köménymaggal.
Kiolajozott tepsibe tesszük, előmelegített sütőben, közepes lángon megsütjük.
BABOS VAGY KÁPOSZTÁS POGÁCSA
50 dkg finomliszt
50 dkg teljes őrlésű búzaliszt
40 dkg főtt tarkabab vagy 40 dkg reszelt káposzta
2 dl olaj
2 dl tejföl
2 dl langyos vízben 5 dkg élesztő
2 tojás
2 dkg só
5 gőrölt borsikafű
A főtt babot kihűtve húsdarálón ledaráljuk, hozzáadjuk
az olajat, élesztőt, tejfölt, tojást, sót, borsikafüvet. Ebből lágy tésztát
készítünk, amelyet 10-15 percig hidegen pihentetünk. A megkelt tésztát
2 cm vastagságúra nyújtjuk, tetejét bevagdaljuk, kiszaggatjuk, felvert
tojással megkenjük. Középmeleg sütőben 20-25 percig sütjük. Káposztásan
is készíthetjük: a káposztát puhára dinszteljük.
FÉLBARNA POGÁCSA OLAJJAL
4 csésze meleg víz
5 dkg élesztő
4 evőkanál méz
6 csésze finomliszt
4 csésze teljes őrlésű liszt
4 teáskanál só
1 csésze olaj
keverhetünk a tésztába dióbelet, napraforgómagot, tökmagot
stb.
Az élesztőt mézes vízben felfuttatjuk. A liszteket az
olajjal alaposan elkeverjük, hozzáöntjük az élesztőt.
A tészta ragacsos lesz, ezért hogy könnyebben bánjunk
vele, először csak a felét tegyük egy vastagon belisztezett gyúródeszkára.
Annyi lisztet dolgozunk a tésztába, hogy ne ragadjon,
és ki tudjuk nyújtani kb. 3 cm vastagságúra. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk,
óvatosan tepsire helyezzük.
A tészta másik felét is ugyanígy összedolgozzuk, kiszaggatjuk.
Langyos helyen hagyjuk, míg kb. kétszeresére megkel. 160 °C-os sütőben
barnára sütjük.
ÁRPAKEKSZ
3 pohár árpaliszt vagy -dara
1 pohár zabliszt
1 pohár teljes őrlésű búzaliszt
1 pohár főtt krumpli
1 evőkanál étolaj
1 pohár víz
1 teáskanál só
2 dkg élesztő
Az élesztőt kis vízben felfuttatjuk, az alapanyagokat
jól összedolgozzuk. Pihentetjük, míg kissé megkel. Belisztezett gyúródeszkán
vékonyra kinyújtjuk, kiszaggatjuk vagy darabokra vágjuk.
Előmelegített sütőbe tesszük, és közepes lángon halványbarnára
sütjük (kb. 15 perc).
HAJDINAKEKSZ
1 csésze hajdinaliszt
1 csésze búzaliszt (lehetőleg teljes őrlésű)
2 evőkanál méz
0,5 dl napraforgóolaj
1,5-2 dl víz
1 /2 teáskanál só
A liszteket összekeverjük a sóval, hozzáadjuk a mézet
és az olajat, majd összedolgozzuk a tésztát. Ezután hozzáadjuk a vizet
is, és belisztezett deszkán simára eldolgozzuk. Kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk,
kockákra vágjuk. Forró sütőben kb. l5 percig sütjük.
Vissza
a főoldalra...
|