Levesbetétek
KÖNNYŰ GRÍZGALUSKA 2 tojás
A tojásfehérjét felverjük habnak. Beletesszük a sárgáját, csipet sót és a búzadarát, olajat. Aki szereti, petrezselyem zöldjét is vághat bele. Jól elkeverjük, kicsit állta hagyjuk. Levesbe szaggatjuk, kb. 3 percig főzzük. LEVESBETÉT (TÉSZTA HELYETT) 2 evőkanál kölesliszt (őrölt köles)
Mindezt összedolgozzuk, és kiskanállal beleszaggatjuk a forrásban lévő levesbe. "LÁBATLAN TYÚK" (TELKI BÁNYAI TÖLTELÉK LEVESBE) 4 tojás
Mindezt jól összekavarjuk és bevizezett nejlonzacskóba tesszük. A zacskó végét bekötjük, helyet hagyva, hogy a töltelék növekedhessen benne. Zacskóstul főzzük, míg megkeményedik, akkor kibontjuk, szeleteljük, visszatesszük a levesbe, és egy kicsit még főzzük. ZSEMLEGOMBÓC KRÉMLEVESEKHEZ 2 szelet barna kenyér
Az áztatott és kicsavart zsemlét az adalékokkal jól összekeverjük. Pihenni hagyjuk. Vizes kanál segítségével apró gombócokat formázva belefőzzük a levesbe. GALUSKA (NOKEDLI) 5 evőkanál liszt (fele Graham-liszt)
Mindezeket összekeverjük, hogy lágy tésztát kapjunk, s a fövő levesbe szaggatjuk. Ha durumlisztből készítjük, nem kell bele tojás. GOMBÓCOK ZÖLDSÉGLEVESHEZ 1 csésze rizs
A rizst, sárgarépát, hagymát és
a sót kevés vizes olajon puhára pároljuk. A tűzről levéve hozzáadjuk a
diót, a tojást, a tárkonyt és annyi zsemlemorzsát, hogy se túl lágy se
kemény ne legyen. Apró gombócokat formázunk, és a forrásban lévő zöldséglevesbe
tesszük. Ha feljön a leves tetejére, akkor kész.
CSIPETKE 5 evőkanál búzaliszt
A lisztet elkeverjük a sóval, és annyi vízzel, hogy sűrű tésztát nyerjünk. Kézzel belecsipkedjük a fövő levesbe. KRUMPLIS NOKEDLI (KÖRETKÉNT IS) 4 közepes reszelt krumpli
Mindezt összekeverjük, és sós vízbe
szaggatva megfőzzük.
|