LEVESEK
FŐZELÉKLÉ
2 nagy szár póréhagyma
1 kis zellergumó
2 kisebb sárgarépa
kevés kelkáposzta, karalábé, kelvirág
2 burgonya, 1 paradicsom
3-41 víz, só
1 evőkanál olaj
2 fej vöröshagyma
A főzelékféléket megmossuk, megtisztítjuk,
apróra vágjuk, a párolt hagymához adjuk, s együtt még 5 percig pároljuk.
Vízzel feleresztjük, kissé megsózzuk és 30 percig főzzük. Főzelékfélék,
mártások és levesek elkészítéséhez használhatjuk fel - például rizsleveshez,
árpaleveshez.
ZÖLDSÉGLEVESALAP
Aprítsunk össze különféle zöldségeket,
például sárgarépát, petrezselymet, karalábét, zellert, hagymát, fokhagymát,
paradicsomot. Nem javasoljuk a káposzta, kelbimbó, karfiol felhasználását,
erős ízük miatt.
Ízesítsük babérlevéllel, főzzük
meg - annyi vízzel, amennyi ellepi - kis vagy közepes lángon kb. 3/4 órán
át, majd szűrjük le. A megmaradt zöldségeket felhasználhatjuk pástétom
készítéshez, vagy fasírozottba.
ÁRPAPEHELYLEVES
12 dkg árpapehely
1-2 evőkanál olaj
2 evőkanál liszt
1,5 l víz
1 l főzeléklé
1 kisebb zeller
petrezselyem zöldje, kevés só
1-2 kanál tejföl
Az árpát megmossuk, vizes olajban
megpároljuk, a liszttel meghintjük, majd forró vízzel és főzeléklével feleresztjük.
Az apró kockákra vágott zellert hozzáadjuk. Kb. 30 percig főzzük, apróra
vágott zöidpetrezselyemmel megszórjuk, majd tejföllel tálaljuk.
BABGULYÁS
25 dkg tarkabab
15 dkg szójakocka
2 szál sárgarépa
30 dkg krumpli
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
köménymag, pirospaprika
só (esetleg füstös ízű só)
olaj
3 evőkanál liszt
3-4 evőkanál nokedli vagy csipetke
(lásd a levesbetéteknél)
A babot és a szóját este előre beáztatjuk.
Az áztatóvizet leöntjük. Megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát, beletesszük
a beáztatott és kinyomkodott szójakockát, a felkarikázott sárgarépát és
krumplit, a köményt és a fokhagymát, a beáztatott babot. Felengedjük vízzel,
s puhára főzzük, majd egy kevés rántással berántjuk. Nokedlit vagy csipetkét
készítünk, belefőzzük a levesbe, végül tejfölt tehetünk bele. A csipetke
ugyanúgy készül, mint a nokedli, csak nem teszünk bele tojást. Keményebb
tészta, apróbbra lehet csipkedni.
HAMIS HÚSLEVES
2 db sárgarépa
2 db petrezselyemgyökér
1 kis szelet zeller
2 szelet karalábé
kis darabka kelkáposztalevél
1 /2 fej vöröshagyma héjastól
2 gerezd fokhagyma
2 db krumpli
egy cikk zöldpaprika
1 db paradicsom
gyömbér, majoránna, kömény
1 lestyánlevél (esetleg kevés kurkuma
vagy sáfrány, ha szép sárgára akarjuk színezni)
kevés házi Vegeta-pótló, só kevés-olaj
cérnametélt
Hideg vízben tesszük fel főni a
megtisztított, feldarabolt zöldséget, a fűszerekkel együtt. Amikor minden
megpuhul, beletesszük a házi Vegeta-pótlót, s ha már elzártuk a tüzet a
leves alatt, 1-2 evőkanál olajat öntünk rá. Külön vízben kifőzzük a cérnametéltet,
s a levesbe szűrjük.
HAMIS GULYÁSLEVES
2 szál sárgarépa
1 kisebb zellergumó
30-40 dkg krumpli
2 fej vöröshagyma
4-5 dkg szójakocka
pirospaprika, só
kevés köménymag
olaj
nokedli (lásd a levesbetéteknél)
A vöröshagymát apróra vágjuk, vizes
olajon megpároljuk. Belekarikázzuk a sárgarépát, kockázzuk a krumplit és
a zellert, sózzuk. Ha félig megpuhult a zöldség, megszórjuk pirospaprikával,
köménymaggal, s felengedjük vízzel. Ha a zöldség megpuhult, beleszaggatjuk
a nokedlit.
BÚZÁS BABLEVES
20 dkg tarkabab
1 csésze búza
1 vöröshagyma kockákra vágva
2 gerezd fokhagyma áttörve
1 babérlevél
1 paradicsom (vagy 2 evőkanál sűrítmény)
1 zöldpaprika
2 sárgarépa karikákra vágva
1 db zeller
néhány szál zöldpetrezselyem
2-3 evőkanál liszt, víz
Előző este áztassuk be az átválogatott
és jól megmosott babot és búzát. Másnap főzzük meg együtt a babot és a
búzát - kuktában vagy más edényben -, egy óra hosszat. Ezután pároljuk
meg a zöldségeket, a hagymát, fokhagymát. A zeller és a petrezselyem zöldjét
tegyük a zöldségekkel együtt a főtt búzához és babhoz. Öntsük fel vízzel,
dobjuk bele a babérlevelet, sózzuk meg. Főzzük tovább, amíg a zöldségek
megpuhulnak. Kis vízzel simára kevert liszttel besűríthetjük.
FEJTETTBAB-LEVES
35-40 dkg tisztított fejtett bab
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
kis zöldpaprika
1-2 db paradicsom
3 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1 csomó zöldpetrezselyem
pár levélke zellerzöld
1 teáskanál olaj
3 teáskanál Graham-liszt
1 teáskanál édes paprika, só
1 dl kefir (joghurt vagy aludttej)
csipetke
A fejtett babot az egészben hagyott
hagymával, fokhagymával, a karikákra vágott sárgarépával, fehérrépával,
a zeller zöldjével; a zöldpaprikával, paradicsommal feltesszük főni. A
teljes puhulás előtt 10-15 perccel beleszórjuk a csipetkét. Közben a Graham-lisztet
elkeverjük az olajjal, majd felöntjük 1 dl vízzel, és beletesszük a levesbe.
Ezzel már csak egy-két percig forraljuk, míg a liszt is megfő. A tűzről
levéve szórjuk bele a petrezselyem zöldjét. Kefirrel is tálalhatjuk.
SZÁRAZBABLEVES
30 dkg fehér vagy barna bab
2-3 l víz
10 dkg kelkáposzta
2 kisebb sárgarépa
1 póré- vagy vöröshagyma
kevés zeller
2 evőkanál liszt
pirospaprika
metélőhagyma
citromlé
2 dl tejföl vagy kefir
A babot megmossuk és beáztatjuk.
Másnap puhára főzzük. Egy másik edényben vízen pároljuk a sárgarépát, a
kelkáposztát és a zellert - éppen csak megpuhítjuk. A puhára főzött babhoz
hozzáadjuk a zöldségféléket, a sót, a pirospaprikát. Az egészet még egyszer
felforraljuk, majd levesszük a tűzről. Hozzáadjuk a lisztet kis hideg vízben
elke verve, a metélőhagymát; majd citromlével, tejföllel vagy kefirrel
ízesíthetjük.
ZABPEHELYLEVES
10 dkg zabpehely
1-2 evőkanál olaj
1 dl tejföl
petrezselyem zöldje, só
1 liter főzeléklé (lásd a fejezet
elején)
A zabpelyhet vizes olajban megpároljuk,
főzelékiével 20-30 percig főzzük. Majd tejfölt, zöldpetrezselymet és kevés
sót teszünk bele.
ZÖLDBABLEVES
1,5l víz
kb.1 kg zöldbab
1 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
zellerzöld
1 gerezd zöldpaprika
1 paradicsom
2 szál sárgarépa
1 szál petrezselyemgyökér és a
zöldje
házi Vegeta-pótló, pirospaprika,
só liszt, olaj
1 dl tejföl vagy kefir
Házi Vegeta-pótlós vízben megfőzzük
az apró szeletkékre vágott zöldbabot, a többi alkotóval együtt. Világos
rántást készítünk, berántjuk, legvégül pedig belekeverjük a petrezselyem
zöldjét és a kefirt.
PALÓCLEVES
60 dkg zöldbab
1-2 közepes méretű krumpli
5-10 dkg szójakocka
1 hagyma
1 zöldpaprika, 2 paradicsom
babérlevél
házi Vegeta-pótló, pirospaprika,
só
olaj
3-4 evőkanál liszt
kevés tejföl (kölestejföl, lásd
a tejpótlófejezetnél)
1,5-2 liter víz
Pörköltalapot készítünk: hagymát,
zöldpaprikát, paradicsomot párolunk. Felengedjük vízzel, megfőzzük a zöldbabot,
a szójakockát, majd ha puha a zöldbab, a krumplikockákat is belefőzzük.
Ízesítjük, végül pedig behabarjuk. Pár percig még főzzük. Habarás: a lisztet
a tejföllel simára keverjük, egy kis főzőlevet teszünk hozzá, és úgy keverjük
a levesbe.
RIZSLEVES
8 dkg rizs
1,5 l főzeléklé
kevés vagdalt metélőhagyma
A rizst kiválogatjuk, megmossuk,
a főzelékiében (lásd a fejezet elején) puhára főzzük. A levest metélőhagymával
ízesítve tálaljuk.
Vissza
a főoldalra...
|