Müzlik,
kásák
MI A MÜZLI?
"A müzli elnevezés a kását jelentő
német szóból, a Musból ered, svájci dialektusban ezt Mueslinek nevezték.
A XIX. század végéig a svájci parasztok mindennapos eledele kásafélékből,
friss vagy aszalt gyümölcsökből, friss tejből és dióból állt... A müzlit,
ezt a finom, most már főképp reggeliként fogyasztott csemegét nyolcvan
évvel ezelőtt egy zürichi orvos, dr. Maximilian Oskar Bircher-Benner elevenítette
fel. A müzli azóta meghódította a világot, és az egészséges táplálkozás
közkedvelt eleme lett." (Ránky Edit: Müzlicsemege a natúrkonyhában)
MIT KELL TUDNI A MÜZLIK FOGYASZTÁSÁRÓL?
A gabonafélék nyersen nem jól
emészthetők, ezért valamilyen hőkezeléssel (főzés, pirítás, puffasztás)
vagy csíráztatással kell fogyaszthatóvá tenni ezeket. A tapasztalat azt
mutatja, hogy a zabpelyhet elég beáztatni egy éjszakára, a többi gabonapelyhet
(hengerek között lapított gabonaszemeket) azonban jobb főzni vagy pirítani
(lásd "granola"), hogy jól emészthetőek legyenek. (Természetesen a kukoricapelyhet
és más, puffasztással előállított, "pelyhesített" gabonaféléket nem kell
külön hőkezelnünk.)
Bár a müzli fogalma korunkban az
egészséges táplálkozáshoz kapcsolódik, ne gondoljuk, hogy a cukorral vagy
kakaóval megrakott - egészségesnek reklámozott és méregdrága müzlicsemegékkel,
gabonapelyhekkel jót teszünk egészségünknek!
Meggondolandó továbbá az a szokás
is, hogy a müzlit tejjel fogyaszszuk. A tejjel kapcsolatos problémákról
többet tudhatunk meg a Tej, tejtermékek és tojás helyett című fejezetből.
Ajánljuk viszont, hogy tegyünk
bőségesen gyümölcsöt a müzlibe, s bátran kísérletezzünk, változtassuk
meg a recepteket ízlésünk és a rendelkezésre álló alapanyagok szerint.
Az olajos magvak tápértéke igen nagy, ezért mértékletesen fogyaszszuk ezeket,
hogy ne terheljük túl emésztőszerveinket.
GRANOLA (SÜLT MÜZLI) 1. (NAGY
ADAG, 2 TEPSIRE)
1 pohár méz
1 pohár víz
10 pohár pehelymix (különféle gabonapelyhek
keveréke, kapható készen is, vagy házilag elkészíthető, például 6 pohár
zabpehely, 2 pohár árpapehely, 2 pohár rozspehely)
1-2 teáskanál só
4 pohár kókuszreszelék
1 /2 pohár apróra vágott dió
1 /2 pohár apróra vágott mandula
1 pohár mazsola
Keverjük el a vizet a mézzel, öntsük
hozzá a pelyhekhez, kókuszhoz, hintsük meg sóval, és mindezt alaposan keverjük
össze. Lazán helyezzük el a keveréket a tepsikben, a széleknél vastagabban,
hogy az odaégést megelőzzük. Gáztűzhelyben a legkisebb lángon, elektromos
sütőben 120 °C-on addig süssük, míg aranybarna lesz (kb. 2 óra). Miután
megsült, keverjük hozzá az utolsó négy alkotórészt is. Fogyasztható gyümölccsel,
gyümölcslével, vagy akár gyümölcsteával felöntve is.
GRANOLA II. (NAGY ADAG)
2 pohár teljes őrlésű búzaliszt
2 pohár búzakorpa
7 pohár zabpehely
2 pohár kókuszreszelék
1 és 1 /4 pohár méz
3/4 pohár víz 1 pohár olaj
1 teáskanál só
1 /2 pohár hántolt napraforgómag
1 /2 pohár szezámpehely
2 pohár darabokra vágott dió
3 evőkanál narancslé
A mézet a vízzel, narancslével felhígítjuk,
majd az alapanyagokat alaposan összekeverjük, az olajos magok kivételével.
Lazán helyezzük el ezt a keveréket
egy tepsibe, a széleknél vastagabban, hogy az odaégést megelőzzük. Elektromos
sütőben 120 °C-on, gáztűzhelyben a legkisebb lángon addig sütjük, amíg
aranybarna lesz (kb. 2 óra). Ezután hozzákeverjük a magvakat is. Csemegeként
ajánljuk.
PERGELT (PÖRKÖLT) BÚZA
Ősi eredetű, a Bibliában többször
emlegetett étel. Többféle módon készíthető, most két változatot ismertetünk:
1. Kb. 0,5 liter búzát egy-két
napra vízbe áztatunk, esetleg csíráztatjuk is, míg a kis csírakezdemények
megjelennek. Majd nagy tepsibe téve a forró sütőben, közepes lángon megsütjük,
illetve halványbarnára pirítjuk, többször megkeverjük, hogy ne égjen meg.
2. Forró palacsintasütőbe vagy
serpenyőbe helyezünk egy maréknyi búzát, folyamatos kevergetés, rázogatás
mellett megpirítjuk a búzaszemeket.
TÉLI KÁSACSEMEGE
2 dl köles darálva
1 dl szójaliszt
2 dl kukoricadara
5 dkg hántolt napraforgómag vagy
5 dkg darált mák
1 csapott teáskanál só
kis ánizsmag
kb.1,5 liter víz
ízlés szerint egy vagy több datolya,
füge, banán, mazsola
Forrásban lévő vízbe folytonos keverés
mellett beleöntjük a köles-, szója- és kukoricaőrleményeket, a sót, s amikor
már majdnem megfőtt, hozzáadjuk az ánizst. Kb. 15 perc alatt fő meg. Tálalás
előtt belekeverjük a gyümölcsöket, majd meghintjük mákkal vagy napraforgómaggal.
TÚRÓS MÜZLI (2 SZEMÉLYRE)
1 /4 kg szójatúró
1 evőkanál méz
kb. 10 evőkanál szójatej
1-2 evőkanál mazsola
2-3 szem datolya
1 banán
1 alma
esetleg még narancslé
ízlés szerint valamilyen gabonapehely,
pehelykeverék (enyhén pirítva)
A túrót, mézet, tejet sima masszává
keverjük, az aprózott gyümölcsöket, gabonapelyhet hozzávegyítjük.
MARGIT MÜZLIJE (1-2 SZEMÉLYRE)
2 alma
2 banán
10 szem mandula
10 szem mogyoró
2 evőkanál mazsola
1-2 evőkanál méz
4 evőkanál zabpehely
4 evőkanál búzadara
1 pohár gyümölcslé
A zabpelyhet és a búzadarát kis
vízben megfőzzük, majd hozzákeverjük a többi alkotórészt, a darabolt gyümölcsöket
pedig a tetejére halmozzuk.
TAVASZI GABONÁS MÜZLI (1 SZEMÉLYRE)
7 evőkanál zabpehely
1 evőkanál búzakorpa
1 evőkanál búzacsira
1 banán
1 reszelt alma
1 evőkanál mazsola
6-8 db vágott pitypangszár
1 evőkanál méz
6-8 szem mandula
A gabonákat egy kis időre vízbe
beáztatjuk, majd a reszelt almával jól elkeverjük. Tálalásnál a durvára
vágott mandulával, banánkarikákkal és mazsolával díszítjük.
A pitypang (gyermekláncfű) levele
és szára gazdag A- és C-vitaminban, nagyon jó hatással van a máj- és epeműködésre.
FOKHAGYMÁS, KEFIRES GABONAPEHELY
1 zacskó pehelymix
vagy 10-10 dkg zab-, búza-, rozspehely
1 evőkanál lenmagpehely vagy darált
lenmag
4 doboz kefir vagy aludttej
két-három gerezd fokhagyma
petrezselyem zöldje (maréknyi)
esetleg só ízlés szerint
A gabonapelyheket sütőben a legkisebb
lángon enyhén (világos aranybarnára) megpirítjuk. (Az egyszerűség kedvéért
érdemes egyszerre nagyobb mennyiséget is megpirítani.) Ha kihűlt, a gabonapelyhekhez
keverjük a kefirt, az apróra vágott fokhagymát és a petrezselyem zöldjét.
Paprikával, paradicsommal finom reggeli.
ZABPEHELYKÁSA
Kétféleképpen készíthetjük, főzéssel
vagy áztatással.
Főzés: Forrásban lévő vízhez öntjük
a zabpelyhet, s addig főzzük, míg be nem sűrűsödik (kb. 10 perc).
Arányok: 1 pohár zabpehely, 2 pohár
víz. Egy személyre 1 pohár zabpelyhet számítsunk.
Aztatás: 1 pohár zabpehelyhez 1,5
pohár vizet számítva beáztatjuk éjszakára, reggelre megpuhul és fogyaszthatóvá
válik.
Könnyen emészthető, tápláló kásaféleség,
főképp angol nyelvterületeken közkedvelt. Fogyasztását mazsolával, gyümölccsel,
dióféleségekkel, lekvárral ajánljuk. Az apróbb szemű zabpehely (esetleg
zabdara) gyorsabban megfő, és tápanyagban éppoly értékes.
Vissza
a főoldalra...
|