PÁSTÉTOMOK, MELEG SZENDVICSEK




KÖRÖZÖTT

25 dkg tehéntúró 
1 dl tejföl
ízlés szerint reszelt hagyma, pirospaprika, őrölt kömény, só

Mindezt alaposan összekeverjük. 

FEHÉR KÖRÖZÖTT 

25 dkg tehéntúró
3-4 gerezd fokhagyma
2-3 db újhagyma 
1 dl 1 tejföl
őrölt kömény, petrezselyem zöldje, só

A petrezselyem zöldjét és az újhagymát apróra vágjuk. A fokhagymát apróra reszeljük, azután mindezeket alaposan összekeverjük a többi alapanyaggal.

TÚRÓS BURGONYAKRÉM 

1 nagy, héjában főtt burgonya 
20 dkg tehéntúró (vagy 10 dkg tehéntúró és 10 dkg juhtúró) 
késhegynyi só 0,5-1 kávéskanál őrölt köménymag 
1 dl kefir vagy tejföl

A meghámozott és lereszelt főtt burgonyát alaposan eisszekeverjük a villával szétnyomott túróval, a kefirrel, a sóval és a köménymaggal. Meleg és hideg szendvicsekhez egyaránt jó, különösen barna kenyérrel finom.

HAMIS MÁJPÁSTÉTOM (DIÓS ÉLESZTŐPÁSTÉTOM) 

10 dkg élesztő 
10 dkg zsírtalan szójaliszt (esetleg borsó-, kukorica- vagy rizsliszt, vagy maradék sárgaborsó-főzelék) 15 dkg darált dió 
1 fej hagyma 
0,5 dl olaj 
1 /2 teáskanál só 
1/2 teáskanál házi Vegeta-pótló pástétomfűszer-keverék (például majoránna, őrölt köménymag keveréke) esetleg kis szerecsendió 
szükség szerint víz

A hagymát megpároljuk, összekeverjük az élesztővel, liszttel, víz hozzáadásával tejfölsűrűségűre keverjük. Kb. 20 percig, gyakran kevergetve főzzük. A tűzről levéve hozzáadjuk a diót, az olajat és a fűszereket.

ÉLESZTŐPÁSTÉTOM I.

8-20 dkg élesztő 
2 fej vöröshagyma 
2 evőkanál zsemlemorzsa 
2 evőkanál búzadara
1 tojás (elhagyható) 
2-3 evőkanál olaj 
majoránna, borsikafű, pirospaprika
só vagy házi Vegeta-pótló
apróra vágott petrezselyem zöldje
1 kávéskanál szerecsendió

A hagymát vizes olajon megpároljuk, beletesszük a zsemlemorzsát és a darát. Kicsit együtt is pirítjuk. Az élesztőt kis vízben feloldjuk, hozzáadjuk a hagymához. Befűszerezzük, beleütjük a tojást. Ha kell, még egy kis vizet adunk hozzá, s állandó kevergetéssel kenhető pástétommá főzzük. 

ÉLESZTŐPÁSTÉTOM II. 

2 fej vöröshagyma 
10-20 dkg élesztő 
2 kávéskanál házi Vegeta-pótló 
3 púpozott evőkanál őrölt napraforgó (esetleg darált dió) 
5 evőkanál zsemlemorzsa 
1 kávéskanál őrölt kömény 
kevés majoránna 
1 gerezd összenyomott fokhagyma 
petrezselyem zöldje apróra vágva
pici só, pirospaprika

Egy kis lábasban elmorzsoljuk az élesztőt, és kb. 4 dl hideg vizet öntünk rá. A vöröshagymát megpároljuk. A felkavart vizes élesztőt hozzáöntjük a megpárolt hagymához, felfőzzük forrásig, s még néhány percig. Állandó kavarás mellett beleszórjuk a zsemlemorzsát, majd a tűzről levéve belekeverjük a napraforgót (diót), a fűszereket, a petrezselyem zöldjét, fokhagymát, ízlés szerint pici sót (ha kell), kicsit még főzzük. Hidegen, barna kenyérre kenve fogyasztjuk. 

GOMBÁS-TOJÁSOS PÁSTÉTOM 

10 dkg csiperkegomba
2 főtt tojás
1 kávéskanál borsikafű 
kevés házi Vegeta-pótló 
1 doboz tejföl vagy joghurt
petrezselyem zöldje, kevés olaj 

A gombát egészben megpároljuk. Ha kihűlt, lereszeljük, vagy más módon aprítjuk. A főtt tojást lereszeljük vagy összetörjük villával. Minden egyebet hozzáadunk. Kenhető pástétomot keverünk belőle. 

ÉLESZTŐPÁSTÉTOMOS MELEG SZENDVICS 

Az élesztőpástétomhoz keverünk 1/3 doboz tejfölt. A teljes őrlésű lisztből készült búzacipó- vagy zsúrkenyérszeleteket megkenjük vele. Tetejére hinthetünk szezámmagot (szezámpelyhet), majd grillsütőben megpirítjuk. Paprikával, paradicsommal fogyasztjuk. 

GOMBÁS MELEG SZENDVICS 

25 dkg csiperkegomba 
2 fej vöröshagyma
pirospaprika 
1 paprika 
1 paradicsom 
kis olaj
petrezselyem zöldje 
borsikafű
majoránna 
1/3 doboz tejföl 

A gombából finom, sűrű pörköltet készítünk. Belekeverjük a tejfölt, a petrezselyem zöldjét, a borsikafüvet és a majorannát. Kenyérszeletekre kenve grillsütőben kicsit átsütjük.

ZÖLDSÉGES MELEG SZENDVICS 

2 db sárgarépa
5 db retek reszelve
20 dkg kelbimbó
3 db apróra vágott vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma reszelve
5 kanál olaj 
1 doboz tejföl 
2 kávéskanál pirospaprika
1 kávéskanál borsikafű 
2 kávéskanál majoránna 
1 kávéskanál őrölt kömény 
1 kávéskanál házi Vegeta-pótló 

Mindezt összedolgozzuk, pár órát tálban állni hagyjuk, majd kenyérre kenjük. Meghinthetjük szezámpehellyel. Grillsütőben pirítjuk.

PARADICSOMOS MELEG SZENDVICS 

Sűrített paradicsom kis vízzel hígítva 
vöröshagyma, fokhagyma, olaj, só
esetleg főtt, összetört sárgarépa, petrezselyemgyökér vagy másmilyen zöldség 
ízesíthetjük oreganóval, bazsalikommal, vagy más "olaszos" jellegű fűszerrel

Mindezt alaposan összekeverjük, megkenjük a kenyereket. Sütőben, grillsütőben sütjük. Érdemes kipróbálni úgy is, hogy a paradicsomos krémmel megkent kenyérre egy réteg napraforgósajtot (lásd a pástétomok között) kenünk, s úgy sütjük.

SZÓJAPÁSTÉTOM I.

20 dkg zsírtalan szójaliszt 
1 zsemle 
néhány evőkanál étolaj (napraforgó- vagy nemesszójaolaj)
házi Vegeta-pótló
ízlés szerint borsikafű, majoránna petrezselyem zöldje fokhagyma, esetleg vöröshagyma 

A szójalisztet kis vízben megfőzzük. Áztatott zsemlét, fűszereket, olajat keverünk bele. Jól kenhető pástétomot kapunk. 

SZÓJAPÁSTÉTOM II.

Ugyanaz, mint fent, csak más ízesítéssel, mégpedig a következő fűszerkeverékből kb. 2 teáskanál: 2 rész borókabogyó, 3 rész köménymag, 2 rész koriander, 1 rész borsikafű - mindezt kávédarálón őröljük meg, kisméretű, jól záródó üvegben tároljuk. 

PÁSTÉTOM SZÓJAKOCKÁBÓL 

25 dkg szójakocka 
3 fej vöröshagyma 
2 gerezd fokhagyma 
1 dl tej 
tengeri só
pástétomfűszer-keverék
bazsalikom, majoránna, borsikafű zsemlemorzsa petrezselyem zöldje 

Az apróra vágott vöröshagymát megpároljuk. A szójakockát megfőzzük, ledaráljuk, majd a vöröshagymával összefőzzük. A többi alkotórészt belekeverve kb. 10 percig főzzük, amíg pástétomjellegű lesz. 

SZÓJABABPÁSTÉTOM 

4 dl főtt szójabab 
1 nagy vöröshagyma 
1 evőkanál házi Vegeta-pótló
sok petrezselyem- és zellerzöld
4-5 evőkanál olaj 
kb. 1 kávéskanál só

A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát szétnyomkodjuk, megpároljuk. Az előző este beáztatott szójababot levéről leöntjük, új vízben megfőzzük, majd leszűrjük, összeturmixoljuk vagy húsdarálón ledaráljuk, az elkészített hagymába belekeverjük. Hozzáadjuk a vágott petrezselymet, zellerzöldet, házi Vegeta-pótlót, sót és a fűszereket. Jól kikeverjük. Hűtőben tároljuk. Készíthetjük másfajta ízesítéssel is. 

Vissza a főoldalra...