PÁSTÉTOMOK, MELEG SZENDVICSEK
KÖRÖZÖTT 25 dkg tehéntúró
Mindezt alaposan összekeverjük. FEHÉR KÖRÖZÖTT 25 dkg tehéntúró
A petrezselyem zöldjét és az újhagymát apróra vágjuk. A fokhagymát apróra reszeljük, azután mindezeket alaposan összekeverjük a többi alapanyaggal. TÚRÓS BURGONYAKRÉM 1 nagy, héjában főtt burgonya
A meghámozott és lereszelt főtt burgonyát alaposan eisszekeverjük a villával szétnyomott túróval, a kefirrel, a sóval és a köménymaggal. Meleg és hideg szendvicsekhez egyaránt jó, különösen barna kenyérrel finom. HAMIS MÁJPÁSTÉTOM (DIÓS ÉLESZTŐPÁSTÉTOM) 10 dkg élesztő
A hagymát megpároljuk, összekeverjük az élesztővel, liszttel, víz hozzáadásával tejfölsűrűségűre keverjük. Kb. 20 percig, gyakran kevergetve főzzük. A tűzről levéve hozzáadjuk a diót, az olajat és a fűszereket. ÉLESZTŐPÁSTÉTOM I. 8-20 dkg élesztő
A hagymát vizes olajon megpároljuk, beletesszük a zsemlemorzsát és a darát. Kicsit együtt is pirítjuk. Az élesztőt kis vízben feloldjuk, hozzáadjuk a hagymához. Befűszerezzük, beleütjük a tojást. Ha kell, még egy kis vizet adunk hozzá, s állandó kevergetéssel kenhető pástétommá főzzük. ÉLESZTŐPÁSTÉTOM II. 2 fej vöröshagyma
Egy kis lábasban elmorzsoljuk az élesztőt, és kb. 4 dl hideg vizet öntünk rá. A vöröshagymát megpároljuk. A felkavart vizes élesztőt hozzáöntjük a megpárolt hagymához, felfőzzük forrásig, s még néhány percig. Állandó kavarás mellett beleszórjuk a zsemlemorzsát, majd a tűzről levéve belekeverjük a napraforgót (diót), a fűszereket, a petrezselyem zöldjét, fokhagymát, ízlés szerint pici sót (ha kell), kicsit még főzzük. Hidegen, barna kenyérre kenve fogyasztjuk. GOMBÁS-TOJÁSOS PÁSTÉTOM 10 dkg csiperkegomba
A gombát egészben megpároljuk. Ha kihűlt, lereszeljük, vagy más módon aprítjuk. A főtt tojást lereszeljük vagy összetörjük villával. Minden egyebet hozzáadunk. Kenhető pástétomot keverünk belőle. ÉLESZTŐPÁSTÉTOMOS MELEG SZENDVICS Az élesztőpástétomhoz keverünk 1/3 doboz tejfölt. A teljes őrlésű lisztből készült búzacipó- vagy zsúrkenyérszeleteket megkenjük vele. Tetejére hinthetünk szezámmagot (szezámpelyhet), majd grillsütőben megpirítjuk. Paprikával, paradicsommal fogyasztjuk. GOMBÁS MELEG SZENDVICS 25 dkg csiperkegomba
A gombából finom, sűrű pörköltet készítünk. Belekeverjük a tejfölt, a petrezselyem zöldjét, a borsikafüvet és a majorannát. Kenyérszeletekre kenve grillsütőben kicsit átsütjük. ZÖLDSÉGES MELEG SZENDVICS 2 db sárgarépa
Mindezt összedolgozzuk, pár órát tálban állni hagyjuk, majd kenyérre kenjük. Meghinthetjük szezámpehellyel. Grillsütőben pirítjuk. PARADICSOMOS MELEG SZENDVICS Sűrített paradicsom kis vízzel hígítva
Mindezt alaposan összekeverjük, megkenjük a kenyereket. Sütőben, grillsütőben sütjük. Érdemes kipróbálni úgy is, hogy a paradicsomos krémmel megkent kenyérre egy réteg napraforgósajtot (lásd a pástétomok között) kenünk, s úgy sütjük. SZÓJAPÁSTÉTOM I. 20 dkg zsírtalan szójaliszt
A szójalisztet kis vízben megfőzzük. Áztatott zsemlét, fűszereket, olajat keverünk bele. Jól kenhető pástétomot kapunk. SZÓJAPÁSTÉTOM II. Ugyanaz, mint fent, csak más ízesítéssel, mégpedig a következő fűszerkeverékből kb. 2 teáskanál: 2 rész borókabogyó, 3 rész köménymag, 2 rész koriander, 1 rész borsikafű - mindezt kávédarálón őröljük meg, kisméretű, jól záródó üvegben tároljuk. PÁSTÉTOM SZÓJAKOCKÁBÓL 25 dkg szójakocka
Az apróra vágott vöröshagymát megpároljuk. A szójakockát megfőzzük, ledaráljuk, majd a vöröshagymával összefőzzük. A többi alkotórészt belekeverve kb. 10 percig főzzük, amíg pástétomjellegű lesz. SZÓJABABPÁSTÉTOM 4 dl főtt szójabab
A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát szétnyomkodjuk, megpároljuk. Az előző este beáztatott szójababot levéről leöntjük, új vízben megfőzzük, majd leszűrjük, összeturmixoljuk vagy húsdarálón ledaráljuk, az elkészített hagymába belekeverjük. Hozzáadjuk a vágott petrezselymet, zellerzöldet, házi Vegeta-pótlót, sót és a fűszereket. Jól kikeverjük. Hűtőben tároljuk. Készíthetjük másfajta ízesítéssel is. |