Saláták PITYPANGSALÁTA 2 marék pitypanglevél (gyermekláncfű)
Magyarországon kora tavasztól késő őszig szedhető a pitypang. Zsenge zöld leveleit leszedjük, jól megmossuk, kicsit megsózzuk, leöntjük olajjal és citromlével, lefedve néhány órán át állni hagyjuk, hozzáadjuk az összetört főtt krumplit. Összekeverjük, tálra helyezzük. PIKÁNS ZELLER-SÁRGARÉPA SALÁTA 30 dkg sárgarépa
A hozzávalókat megtisztítjuk és lereszeljük. Joghurttal leöntjük. Összekeverjük, és kb. 15 percig lefedve állni hagyjuk. Üvegtálon tálaljuk, és tetszés szerint néhány kanál darált dióval díszítjük. NYERS, JOGHURTOS CÉKLASALÁTA 4 db közepes cékla
A megtisztított és megmosott céklát megtöröljük és legyaluljuk. Ezután összekeverjük a joghurttal. Hozzáadunk egy kanál reszelt tormát és sót. Lapos tálon tálaljuk. Egészen fiatal, hámozatlan, vékonyra szeletelt uborkával díszítjük. KELBIMBÓSALÁTA 50 dkg kelbimbó
A kelbimbó külső leveleit eltávolítjuk, megmossuk, l/2 órára hideg sós vízbe rakjuk. Apróra vágjuk, és valamelyik salátamártással készítjük el. ENDÍVIASALÁTA Endívialevelek
Az endívia kissé kesernyés ízű, s hogy ezt a megszüntessük, áztassuk langyos vízben néhány percig. Ezután ugyanúgy használjuk, mint a fejes salátát. Az endíviát 1 cm széles metéltre vágjuk. Citromleves, mézes és olajos salátalét öntünk rá. A salátának jó ízt ad az apróra vágott zöldhagyma. SPENÓTSALÁTA 1/2 kg spenót (vagy spenót és salátalevelek
keveréke)
A spenótot megtisztítjuk, jól megmossuk
és apró szeletekre vágjuk. A
SZIVÁRVÁNYSZÍNŰ SALÁTA 20 dkg vöröskáposzta
A megtisztított hozzávalókat tetszés szerint lereszeljük, és mindegyik fajtát külön ízesíthetjük citromlével, mézzel, olajjal és sóval. Lapos tálon ízlésesen egymásra rakjuk, zöldséglevéllel díszítjük, őrölt lenmaggal megszórjuk. CÉKLALEVÉL-SALÁTA 3 marék céklalevél
A leveleket alaposan mossuk meg, vágjuk csíkokra, ízlés szerint öntsünk rá citromlevet, kis sót, mézet. SÁRGARÉPA-SALÁTA TORMÁVAL 9 db sárgarépa
A megmosott, megtisztított, nyersen lereszelt sárgarépát és tormát összekeverjük a citromlével, olajjal, salátaöntettel (vagy joghurttal) és kevés sóval. Fasírttal vagy barna kenyérre kenve fogyasztjuk. TAVASZI SÁRGARÉPA-SALÁTA 4 csomó zsenge sárgarépa
Megtisztítjuk, lereszeljük a sárgarépát, összekeverjük a petrezselyem zöldjével, s az apróra vágott hagymával. Sózzuk, citromlevet, zöldpetrezselymet adunk hozzá. BOLGÁR SALÁTA 1 db kígyóuborka
A kígyóuborkát kettőbe, majd csíkokra és kockákra vágjuk. Kefirrel, kevés vízzel fokhagymával és sóval összekeverjük. Lehet még friss, apróra vágott kaporral is ízesíteni. Nyári melegben kiváló. VERA SALÁTÁJA 30 dkg sárga húsú paprika
A paprikát vékony karikákra vágjuk, a paradicsomot apró kockákra, az uborkát apró háromszögekre. Besózzuk, majd salátalevet készítünk - mézzel, citromlével, vízzel -, beletesszük a zöldféléket, végül kakukkfűvel meghintjük. KARALÁBÉSALÁTA 4-5 db zsenge tavaszi karalábé
Meghámozzuk a karalábéfejeket, és a reszelő durva fokán lereszeljük. Azonnal meglocsoljuk citromlével, nehogy megbarnuljon, majd belereszeljük a megtisztított sárgarépát. Meghintjük a finomra vágott petrezselyemmel, ezután összekeverjük az olajjal, a majonézzel és a joghurttal. Néhány órán keresztül állni hagyjuk. SÁRGARÉPÁS SAVANYÚ KÁPOSZTA-SALÁTA 60-70 dkg savanyú káposzta
A savanyú káposztát megkóstoljuk, ha túl sósnak találjuk, vízzel egy kicsit kimossuk. A hosszúra szelt káposztát összevagdossuk, a sárgarépát lereszeljük. Az összes hozzávalót jól elkeverjük, és egy-két órán át állni hagyjuk. KARALÁBÉ-SÁRGARÉPA SALÁTA 50 dkg zsenge karalábé
REBARBARÁS SALÁTA 1 nagy fej saláta
A rebarbarát a szálkás széleitől megtisztítjuk, apróra vágjuk. A salátát és zöldhagymát szintén apróra vágjuk. Külön edényben a kefirrel összekeverjük a fűszereket, majd a salátához és a zöldekhez öntjük. Óvatosan megkavarjuk. Dúsíthatjuk még főtt kukoricával is. ZÖLD SALÁTA 20 dkg spenót
A spenótot, sóskát vékony szeletekre metéljük, enyhén megsózzuk. Állni hagyjuk egy kis ideig. Apróra vágott hagymát, fokhagymát szórunk rá, mézes, citromos lével leöntjük. Végül pár csepp olajat teszünk a tetejére. KÍNAI KEL JOGHURTMÁRTÁSSAL 50 dkg kínai kel
A kínai kelt finomra vágjuk. A joghurtot olajjal, citromlével, sóval, mézzel elkeverjük, utoljára hozzáadjuk az apróra vágott zöldpetrezselymet és metélőhagymát. Étkezés előtt néhány perccel a kínai kelt összekeverjük a mártással. VEGYES CÉKLASALÁTA 6 db cékla
A céklát, a feketeretket, a zellert, a sárgarépát .és a csicsókát közepes lyukú reszelőn lereszeljük, besózzuk, és citromlével, mézzel összekeverjük: EGYSZERŰ FEKETERETEK-SALÁTA 50 dkg fekete retek
A fekete retket alaposan megmossuk, meghámozzuk. Vékony szeletekre vágjuk, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn, megsózzuk. Lehetőleg egy-két óra elteltével tálaljuk. Szendvicshez kiváló. FEJES SALÁTA 2 fej saláta
A megmosott salátákat hosszú csíkokra vágjuk. A fokhagymát áttörjük, és elkeverjük a citromlével. Ízesíthetjük kefirrel, megszórhatjuk finomra vágott zöldpetrezselyemmel és metélőhagymával. BÓZSVA-SALÁTA 30 dkg fejes káposzta
TÉLI RETEKSALÁTA 50 dkg fekete retek
A citromok levét és húsát összekeverjük a restélt tormával, a mézzel, a finomra vágott metélőhagymával, csipetnyi őrölt köménymaggal, sóval, és belereszeljük a fekete retket és a sárgarépát. Lazán elkeverve, egykét órán át hűtőszekrényben érleljük. A tetejére búzacsírát hintve tálaljuk. NYERS PAPRIKASALÁTA 80 dkg paprika
A paprikát karikákra vágjuk, besózzuk, és a mézzel, citrommal készült salátalébe tesszük. HAGYMÁS CSICSÓKASALÁTA 80 dkg csicsóka
A csicsókát megtisztítjuk, és alapos mosás után nagy lyukú reszelőn lereszeljük (például káposztareszelőn). Hozzáadjuk a sót, a citromlevet és a vékony karikákra vágott lilahagymát. CÉKLÁS CSICSÓKASALÁTA cékla
A megtisztított zöldségféléket megmossuk, apróra reszeljük, összekeverjük a joghurttal (salátaöntettel) és az olajjal. VEGYES CSICSÓKASALÁTA 3 db csicsóka
A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, lereszeljük vagy csíkokra vágjuk. Összekeverjük a hozzávalókat, és tálaljuk. ANGOL MAJONÉZES KÁPOSZTASALÁTA 3 csésze vékonyra szelt fehér káposzta
Az összes hozzávalót jól összekeverjük. Ízlés szerint lehet még vörös káposztát vagy más aprított zöldségeket hozzáadni. FEBRUÁRI VITAMINSALÁTA 30 dkg cékla
A nyers céklát és répát apró lyukú
reszelőn lereszeljük, lazán összekeverjük az öntettel, s rövid ideig hűtőszekrényben
érleljük. Tálaláskor rászórjuk a friss metélőhagymát.
|