Saláták

PITYPANGSALÁTA

2 marék pitypanglevél (gyermekláncfű)
kis nemes szójaolaj (vagy ma salátaolaj, pl. olívaolaj)
3 krumpli
citromlé, só

Magyarországon kora tavasztól késő őszig szedhető a pitypang. Zsenge zöld leveleit leszedjük, jól megmossuk, kicsit megsózzuk, leöntjük olajjal és citromlével, lefedve néhány órán át állni hagyjuk, hozzáadjuk az összetört főtt krumplit. Összekeverjük, tálra helyezzük.

PIKÁNS ZELLER-SÁRGARÉPA SALÁTA

30 dkg sárgarépa
20 dkg zeller 
1-2 evőkanál citromlé
2 dl joghurt
5-10 dkg darált dió
kevés só

A hozzávalókat megtisztítjuk és lereszeljük. Joghurttal leöntjük. Összekeverjük, és kb. 15 percig lefedve állni hagyjuk. Üvegtálon tálaljuk, és tetszés szerint néhány kanál darált dióval díszítjük.

NYERS, JOGHURTOS CÉKLASALÁTA

4 db közepes cékla 
2 dl joghurt, esetleg kefir
1 kanál reszelt torma
1 kávéskanál őrölt köménymag
nyers uborka, só

A megtisztított és megmosott céklát megtöröljük és legyaluljuk. Ezután összekeverjük a joghurttal. Hozzáadunk egy kanál reszelt tormát és sót. Lapos tálon tálaljuk. Egészen fiatal, hámozatlan, vékonyra szeletelt uborkával díszítjük.

KELBIMBÓSALÁTA

50 dkg kelbimbó 
só, víz
salátaöntet

A kelbimbó külső leveleit eltávolítjuk, megmossuk, l/2 órára hideg sós vízbe rakjuk. Apróra vágjuk, és valamelyik salátamártással készítjük el.

ENDÍVIASALÁTA

Endívialevelek
1 /2 citrom leve 
2 evőkanál méz 
kis olaj
metélőhagyma vagy zöldhagyma

Az endívia kissé kesernyés ízű, s hogy ezt a megszüntessük, áztassuk langyos vízben néhány percig. Ezután ugyanúgy használjuk, mint a fejes salátát. Az endíviát 1 cm széles metéltre vágjuk. Citromleves, mézes és olajos salátalét öntünk rá. A salátának jó ízt ad az apróra vágott zöldhagyma.

SPENÓTSALÁTA

1/2 kg spenót (vagy spenót és salátalevelek keveréke)
1 gerezd fokhagyma 
salátaöntet (például zöldöntet)
kis só

A spenótot megtisztítjuk, jól megmossuk és apró szeletekre vágjuk. A
tálat egy gerezd fokhagymával jól bedörzsöljük. Az összevágott spenótot salátaöntettel leöntjük.

SZIVÁRVÁNYSZÍNŰ SALÁTA

20 dkg vöröskáposzta 
20 dkg fehérkáposzta 
2 kisebb sárgarépa 
citromlé, olaj, só, méz
nagyobb levelű zöldpetrezselyem 
őrölt lenmag

A megtisztított hozzávalókat tetszés szerint lereszeljük, és mindegyik fajtát külön ízesíthetjük citromlével, mézzel, olajjal és sóval. Lapos tálon ízlésesen egymásra rakjuk, zöldséglevéllel díszítjük, őrölt lenmaggal megszórjuk.

CÉKLALEVÉL-SALÁTA

3 marék céklalevél
2 marék gyermekláncfűlevél (vagy spenót, esetleg 1 kisebb fejes saláta) 
1 csokor metélőhagyma
citromlé, só, méz

A leveleket alaposan mossuk meg, vágjuk csíkokra, ízlés szerint öntsünk rá citromlevet, kis sót, mézet.

SÁRGARÉPA-SALÁTA TORMÁVAL

9 db sárgarépa 
2 db torma
1 kanál citromlé
2 kanál olaj, só
4 dl ízlés szerinti salátaöntet vagy joghurt

A megmosott, megtisztított, nyersen lereszelt sárgarépát és tormát összekeverjük a citromlével, olajjal, salátaöntettel (vagy joghurttal) és kevés sóval. Fasírttal vagy barna kenyérre kenve fogyasztjuk.

TAVASZI SÁRGARÉPA-SALÁTA

4 csomó zsenge sárgarépa
1 csomó újhagyma
1 citrom leve, só
1 csokor petrezselyem zöldje

Megtisztítjuk, lereszeljük a sárgarépát, összekeverjük a petrezselyem zöldjével, s az apróra vágott hagymával. Sózzuk, citromlevet, zöldpetrezselymet adunk hozzá.

BOLGÁR SALÁTA

1 db kígyóuborka
4-5 gerezd fokhagyma lereszelve (áttörve)
kapor 
4 dl kefir
só, víz, kis méz

A kígyóuborkát kettőbe, majd csíkokra és kockákra vágjuk. Kefirrel, kevés vízzel fokhagymával és sóval összekeverjük. Lehet még friss, apróra vágott kaporral is ízesíteni. Nyári melegben kiváló.

VERA SALÁTÁJA

30 dkg sárga húsú paprika
20 dkg keményebb paradicsom 
30 dkg friss uborka
kakukkfű, só, méz, citromlé, víz

A paprikát vékony karikákra vágjuk, a paradicsomot apró kockákra, az uborkát apró háromszögekre. Besózzuk, majd salátalevet készítünk - mézzel, citromlével, vízzel -, beletesszük a zöldféléket, végül kakukkfűvel meghintjük.

KARALÁBÉSALÁTA

4-5 db zsenge tavaszi karalábé 
I-2 csomó sárgarépa
1-2 citrom leve
1 csokor zöldpetrezselyem 
3-4 evőkanál olaj
kis majonéz
2 dl kefir vagy joghurt

Meghámozzuk a karalábéfejeket, és a reszelő durva fokán lereszeljük. Azonnal meglocsoljuk citromlével, nehogy megbarnuljon, majd belereszeljük a megtisztított sárgarépát. Meghintjük a finomra vágott petrezselyemmel, ezután összekeverjük az olajjal, a majonézzel és a joghurttal. Néhány órán keresztül állni hagyjuk.

SÁRGARÉPÁS SAVANYÚ KÁPOSZTA-SALÁTA

60-70 dkg savanyú káposzta 
20-25 dkg sárgarépa
5 dkg napraforgómag 
víz, kis méz

A savanyú káposztát megkóstoljuk, ha túl sósnak találjuk, vízzel egy kicsit kimossuk. A hosszúra szelt káposztát összevagdossuk, a sárgarépát lereszeljük. Az összes hozzávalót jól elkeverjük, és egy-két órán át állni hagyjuk.

KARALÁBÉ-SÁRGARÉPA SALÁTA

50 dkg zsenge karalábé 
50 dkg sárgarépa
2 dl tejföl (vagy ízlés szerinti salátaöntet)
I csokor petrezselyem zöldje 
citromlé
A reszelt zöldségeket összekeverjük a többi hozzávalóval.

REBARBARÁS SALÁTA

1 nagy fej saláta
3-4 szál zsenge hagyma 
2-3 szál rebarbara
1 pohár kefir
kis házi Vegeta-pótló 
majonéz
1 evőkanál olaj
20 dkg morzsolt főtt kukorica

A rebarbarát a szálkás széleitől megtisztítjuk, apróra vágjuk. A salátát és zöldhagymát szintén apróra vágjuk. Külön edényben a kefirrel összekeverjük a fűszereket, majd a salátához és a zöldekhez öntjük. Óvatosan megkavarjuk. Dúsíthatjuk még főtt kukoricával is.

ZÖLD SALÁTA

20 dkg spenót 
20 dkg sóska
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma 
1 citrom leve
méz, só, víz, pár csepp olaj

A spenótot, sóskát vékony szeletekre metéljük, enyhén megsózzuk. Állni hagyjuk egy kis ideig. Apróra vágott hagymát, fokhagymát szórunk rá, mézes, citromos lével leöntjük. Végül pár csepp olajat teszünk a tetejére.

KÍNAI KEL JOGHURTMÁRTÁSSAL

50 dkg kínai kel 
1,5 dl joghurt
1 teáskanál szójaolaj vagy olívabogyó
1 evőkanál citromlé
kevés só
méz 
petrezselyem zöldje apróra vágva 
metélőhagyma

A kínai kelt finomra vágjuk. A joghurtot olajjal, citromlével, sóval, mézzel elkeverjük, utoljára hozzáadjuk az apróra vágott zöldpetrezselymet és metélőhagymát. Étkezés előtt néhány perccel a kínai kelt összekeverjük a mártással.

VEGYES CÉKLASALÁTA

6 db cékla
1 db feketeretek
1 db kisebb zeller
2 db sárgarépa
4 db csicsóka (vagy helyette főtt krumpli)
kis citromlé, víz, só, méz

A céklát, a feketeretket, a zellert, a sárgarépát .és a csicsókát közepes lyukú reszelőn lereszeljük, besózzuk, és citromlével, mézzel összekeverjük:

EGYSZERŰ FEKETERETEK-SALÁTA

50 dkg fekete retek 
pici só

A fekete retket alaposan megmossuk, meghámozzuk. Vékony szeletekre vágjuk, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn, megsózzuk. Lehetőleg egy-két óra elteltével tálaljuk. Szendvicshez kiváló.

FEJES SALÁTA

2 fej saláta
1 gerezd fokhagyma 
méz, só
2-3 evőkanál citromlé 
3 evőkanál kefir
1 csomó zöldpetrezselyem 
1 csomó metélőhagyma

A megmosott salátákat hosszú csíkokra vágjuk. A fokhagymát áttörjük, és elkeverjük a citromlével. Ízesíthetjük kefirrel, megszórhatjuk finomra vágott zöldpetrezselyemmel és metélőhagymával.

BÓZSVA-SALÁTA

30 dkg fejes káposzta 
4 db zöldpaprika
1 nagy sárgarépa 
1 db uborka
2 fej vöröshagyma 
citromlé
méz
víz
A káposztát vékony csíkokra, a paprikát és az uborkát karikákra vágjuk, a sárgarépát lereszeljük, a hagymát vékony szeletkékre vagdossuk. Mindet besózzuk, állni hagyjuk. Elkészítjük a saláta levét, és beletesszük a hozzávalókat. Rövid állás után tálaljuk.

TÉLI RETEKSALÁTA

50 dkg fekete retek 
30 dkg sárgarépa
5 dkg torma 
3 citrom
1 evőkanál méz
kevés metélőhagyma 
1-2 evőkanál búzacsíra
őrölt köménymag

A citromok levét és húsát összekeverjük a restélt tormával, a mézzel, a finomra vágott metélőhagymával, csipetnyi őrölt köménymaggal, sóval, és belereszeljük a fekete retket és a sárgarépát. Lazán elkeverve, egykét órán át hűtőszekrényben érleljük. A tetejére búzacsírát hintve tálaljuk.

NYERS PAPRIKASALÁTA

80 dkg paprika
1 citrom, víz, só, méz

A paprikát karikákra vágjuk, besózzuk, és a mézzel, citrommal készült salátalébe tesszük.

HAGYMÁS CSICSÓKASALÁTA

80 dkg csicsóka
20 dkg lilahagyma
kb. 1 dl citromlé
1 teáskanál só

A csicsókát megtisztítjuk, és alapos mosás után nagy lyukú reszelőn lereszeljük (például káposztareszelőn). Hozzáadjuk a sót, a citromlevet és a vékony karikákra vágott lilahagymát.

CÉKLÁS CSICSÓKASALÁTA

cékla
3-4 gerezd fokhagyma
1-2 dl joghurt vagy más salátaöntet 
esetleg citromlé ízlés szerint

A megtisztított zöldségféléket megmossuk, apróra reszeljük, összekeverjük a joghurttal (salátaöntettel) és az olajjal.

VEGYES CSICSÓKASALÁTA

3 db csicsóka 
1 db zellergumó 
3 db sárgarépa
1 db kisebb karalábé 
ízlés szerint citromlé, só, méz
kefir 
fokhagyma 
esetleg apróra vágott póréhagyma

A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, lereszeljük vagy csíkokra vágjuk. Összekeverjük a hozzávalókat, és tálaljuk.

ANGOL MAJONÉZES KÁPOSZTASALÁTA

3 csésze vékonyra szelt fehér káposzta
1 csésze reszelt sárgarépa 
1 teáskanálnyi aprított vöröshagyma 
1 gerezd fokhagyma apróra vágva
1 teáskanál só
1 teáskanál aprított petrezselyem 
1-3 csésze szójamajonéz

Az összes hozzávalót jól összekeverjük. Ízlés szerint lehet még vörös káposztát vagy más aprított zöldségeket hozzáadni.

FEBRUÁRI VITAMINSALÁTA

30 dkg cékla
20 dkg sárgarépa
1-2 evőkanál reszelt torma 
metélőhagyma 
Öntetjavaslat: 2 dl kefir
1 evőkanál olívaolaj 
1/2-1 citrom
1-2 dkg metélőhagyma 
kevés köménymag, kevés só

A nyers céklát és répát apró lyukú reszelőn lereszeljük, lazán összekeverjük az öntettel, s rövid ideig hűtőszekrényben érleljük. Tálaláskor rászórjuk a friss metélőhagymát.
Az öntet elkészítése: A kefirt alaposan kikeverjük az olajjal, citromlével, reszelt tormával, metélőhagymával, kevés őrölt köménymaggal és sóval.


Vissza a főoldalra...