Salátaöntetek SZÓJALISZTBŐL KÉSZÜLT MAJONÉZ 1 csapott evőkanál zsírtalan szójaliszt
A lisztet elkeverjük a vízzel, hogy sima krém legyen. Lassanként hozzáadjuk az olajat és a citromlevet, közben habverővel állandóan keverjük. SZÓJAMAJONÉZ (A LEGJOBB MAJONÉZPÓTLÓ) 1 csésze szójatej
A krumpli kivételével mindent beleteszünk a turmixgépbe. A krumplit a turmixolás közben adjuk hozzá, kis adagokban, a kívánt sűrűség eléréséig. MAJONÉZPÓTLÓ NAPRAFORGÓBÓL 1 dl napraforgómag
Daráljuk le a napraforgómagot, és keverjük össze a többi hozzávalóval. Gyenge tűzön melegítsük kevergetve kb. 30 percig. Amikor kihűl, besűrűsödik. TOFU MAJONÉZ Kb. 40 dkg tofu
A hozzávalókat turmixoljuk, esetleg keverjük össze alaposan. HÁZI KÉSZÍTÉSŰ MAJONÉZ (ERDÉLYI MÓDON, FŐTT KRUMPLIVAL LAZÍTVA) 2 dl olaj
A még meleg főtt krumplit tegyük egy tálba, törjük össze villával, adjuk hozzá a tojást, fakanállal keverjük jól össze, majd lassan, állandó kevergetés mellett adjuk hozzá az olajat, végül citromlével, sóval ízesítsük. Ízletes, valamint olcsóbb és alacsonyabb koleszterintartalmú, mint a hagyományos módon készült majonéz. JOGHURTOS ZÖLD ÖNTET 2 dl joghurt
A hozzávalókat összekeverjük. Az öntetet felhasználhatjuk fejes salátára, és minden más nyers vagy főtt salátára. KETCHUP l dl langyos víz
TEJFÖLÖS KRÉMÖNTET 2 nagy kanál tejföl
Habverővel jól elkeverjük. Salátákra önthetjük, uborkasalátára különösen jó. ZÖLD SALÁTAÖNTET (KB. 6 DL) 3/4 dl főtt rizs vagy köles
FRANCIA ÖNTET I. (KB. 8 DL) 3,5 dl víz
A hozzávalókat simára turmixoljuk. Készíthetjük friss paradicsommal is, ekkor kevesebb víz kell hozzá. FRANCIA ÖNTET II. 1 teáskanál reszelt hagyma
Az alapanyagokat alaposan összekeverjük, a kívánt sűrűségűre hígítjuk paradicsomlével vagy joghurttal. FRANCIA ÖNTET III. 1 dl olaj
Az olajat, ketchupot, szűrt citromlevet simára keverjük. Sóval, borsikafűvel, finomra vágott metélőhagymával és zöldpetrezselyemmel ízesítjük, s végül egy kevés cukrot teszünk hozzá. Az így elkészített salátaöntetet hűtőszekrénybe téve jól lehűtjük. PROVENCE-I SALÁTAÖNTET (KIS ADAG) 2 teáskanál citromlé
A hozzávalókat jól összekeverjük. UBORKÁS SALÁTAÖNTET 1 dl őrölt napraforgómag
Turmixoljuk össze a hozzávalókat. NAPRAFORGÓS SALÁTAÖNTET (KB. 9 DL) 3 dl napraforgómag őrölve
Keverjük össze. SVÁJCI SALÁTAÖNTET 1 citrom leve
A hozzávalókat alaposan összekeverjük. KAPROS SALÁTAÖNTET
TÁRKONYOS SALÁTAÖNTET Zsírtalan szójalisztet vízben megfőzünk
az öntethez megfelelő sűrűségűre. Ízlés szerint olajat, mézet, citromlevet,
sót és apróra vágott vagy szárított - tárkonyt teszünk hozzá.
|