Salátaöntetek

SZÓJALISZTBŐL KÉSZÜLT MAJONÉZ

1 csapott evőkanál zsírtalan szójaliszt 
6 kanál víz
2 dl olaj
3 evőkanál citromlé

A lisztet elkeverjük a vízzel, hogy sima krém legyen. Lassanként hozzáadjuk az olajat és a citromlevet, közben habverővel állandóan keverjük.

SZÓJAMAJONÉZ (A LEGJOBB MAJONÉZPÓTLÓ)

1 csésze szójatej
ízlés szerint kevés fokhagyma 
vöröshagyma 
1/2-1 teáskanál só
1-2 evőkanál citromlé
2 evőkanál hidegen sajtolt étolaj 
szükség szerint főtt krumpli

A krumpli kivételével mindent beleteszünk a turmixgépbe. A krumplit a turmixolás közben adjuk hozzá, kis adagokban, a kívánt sűrűség eléréséig.

MAJONÉZPÓTLÓ NAPRAFORGÓBÓL

1 dl napraforgómag 
4 dl víz
2 evőkanál zabliszt 
2 evőkanál citromlé 
1 teáskanál só
1 teáskanál majoránna
1 gerezd fokhagyma 
1 csipet kurkuma

Daráljuk le a napraforgómagot, és keverjük össze a többi hozzávalóval. Gyenge tűzön melegítsük kevergetve kb. 30 percig. Amikor kihűl, besűrűsödik.

TOFU MAJONÉZ

Kb. 40 dkg tofu
1 /2 csésze citromlé
1 teáskanál oregano (elhagyható)
1 /2 teáskanál bazsalikom (elhagyható) 
1-2 gerezd fokhagyma
1 /4 csészényi apróra vágott hagyma 
1 csipetnyi kurkuma, ha azt szeretnénk, hogy sárga színű legyen

A hozzávalókat turmixoljuk, esetleg keverjük össze alaposan.

HÁZI KÉSZÍTÉSŰ MAJONÉZ (ERDÉLYI MÓDON, FŐTT KRUMPLIVAL LAZÍTVA)

2 dl olaj
2 db főtt krumpli 
2 egész tojás
1/2 citrom leve
1 csapott kávéskanálnyi só

A még meleg főtt krumplit tegyük egy tálba, törjük össze villával, adjuk hozzá a tojást, fakanállal keverjük jól össze, majd lassan, állandó kevergetés mellett adjuk hozzá az olajat, végül citromlével, sóval ízesítsük. Ízletes, valamint olcsóbb és alacsonyabb koleszterintartalmú, mint a hagyományos módon készült majonéz.

JOGHURTOS ZÖLD ÖNTET

2 dl joghurt 
tengeri só 
citromlé (vagy helyette savó)
kis méz
egy csésze apróra vágott zöld fűszer (zöldpetrezselyem, metélőhagyma, pitypanglevél stb.) ízlés szerint

A hozzávalókat összekeverjük. Az öntetet felhasználhatjuk fejes salátára, és minden más nyers vagy főtt salátára.

KETCHUP

l dl langyos víz 
2-3 evőkanál méz
1 /2 dl paradicsompüré
1 kisebb fej vöröshagyma apróra vágva
2 teáskanál pirospaprika 
1 teáskanál só
1-2 gerezd fokhagyma áttörve 
1 csipet majoránna
Oldjuk fel a mézet langyos vízben, keverjük össze a többi hozzávalóval.
Hűtőben tartandó (egy hétig eláll), de le is fagyasztható kis adagokban.

TEJFÖLÖS KRÉMÖNTET

2 nagy kanál tejföl
1 kanál friss tehéntúró
1 kanál citromlé, só
egy kis fej reszelt vöröshagyma kevés zúzott fokhagyma
1 evőkanál aprított metélőhagyma

Habverővel jól elkeverjük. Salátákra önthetjük, uborkasalátára különösen jó.

ZÖLD SALÁTAÖNTET (KB. 6 DL)

3/4 dl főtt rizs vagy köles
2 evőkanál hántolt napraforgómag őrölve
1 dl citromlé 
1 dl víz
1-2 dl friss petrezselyem zöldje 
2 teáskanál méz
1/4 teáskanál só
1 /4 teáskanál őrölt zellermag (vagy 1 teáskanál szárított, morzsolt zellerzöld)

FRANCIA ÖNTET I. (KB. 8 DL)

3,5 dl víz
2 dl főtt rizs 
1 kisebb vagy közepes fej hagyma
1 kisebb paradicsompaprika 
1 és 1 /4 dl paradicsompüré 
1-1 teáskanál bazsalikom és só 
őrölt zellerlevél
3-4 gerezd fokhagyma 
2 dl citromlé

A hozzávalókat simára turmixoljuk. Készíthetjük friss paradicsommal is, ekkor kevesebb víz kell hozzá.

FRANCIA ÖNTET II.

1 teáskanál reszelt hagyma
1 teáskanál méz, l teáskanál só 2 evőkanál paradicsompüré
2 evőkanál olaj
1 evőkanál citromlé
joghurt vagy paradicsomlé

Az alapanyagokat alaposan összekeverjük, a kívánt sűrűségűre hígítjuk paradicsomlével vagy joghurttal.

FRANCIA ÖNTET III.

1 dl olaj
3 evőkanál ketchup 
1 citrom leve
1 dkg só
2 g borsikafű
1/2 csomó metélőhagyma
1 /2 csokor petrezselyem zöldje apróra vágva
2 dkg méz 
víz

Az olajat, ketchupot, szűrt citromlevet simára keverjük. Sóval, borsikafűvel, finomra vágott metélőhagymával és zöldpetrezselyemmel ízesítjük, s végül egy kevés cukrot teszünk hozzá. Az így elkészített salátaöntetet hűtőszekrénybe téve jól lehűtjük.

PROVENCE-I SALÁTAÖNTET (KIS ADAG)

2 teáskanál citromlé
5 teáskanál napraforgóolaj
1 teáskanál őrölt mustármag
1 csipet só
1 csapott teáskanál méz
1 teáskanál provence-i fűszerkeverék (vagy salátafűszer-keverék)

A hozzávalókat jól összekeverjük.

UBORKÁS SALÁTAÖNTET

1 dl őrölt napraforgómag 
1 teáskanál hagymapor vagy 1 egész reszelt hagyma
1 teáskanál só 
1 evőkanál citromlé
1 uborka (darabokra vágva)
víz ízlés szerint

Turmixoljuk össze a hozzávalókat.

NAPRAFORGÓS SALÁTAÖNTET (KB. 9 DL) 

3 dl napraforgómag őrölve
6 dl víz
1 teáskanál só
2 evőkanál citromlé

Keverjük össze.

SVÁJCI SALÁTAÖNTET

1 citrom leve
1 kis fej hagyma reszelve
1-2 gerezd zúzott fokhagyma 
2 evőkanál olaj
1 kávéskanál só
egy kevés apróra vágott zöldpetrezselyem vagy metélőhagyma

A hozzávalókat alaposan összekeverjük.

KAPROS SALÁTAÖNTET
Joghurthoz apróra vágott kaprot, egy kevés sót, citromlevet olajat keverünk. Jól illik uborkához, retekhez, zellerhez.

TÁRKONYOS SALÁTAÖNTET

Zsírtalan szójalisztet vízben megfőzünk az öntethez megfelelő sűrűségűre. Ízlés szerint olajat, mézet, citromlevet, sót és apróra vágott vagy szárított - tárkonyt teszünk hozzá.
 

Vissza a főoldalra...