Sültek
HÚS NÉLKÜLI EGYBESÜLT
40 dkg szójabab 20 dkg rizs
2 tojás
3 evőkanál olaj
1 /2 kávéskanál bazsalikom
1 vöröshagyma
petrezselyem zöldje
paradicsomlé (püré)
só, méz, citrom
liszt, víz
A főtt szójababot daráljuk meg 1
közepes vöröshagymával. Adjuk hozzá a főtt rizst, 2 tojást, az olajat,
a sót, a bazsalikomot és a vágott zöldpetrezselymet. Öntsük át olajozott
tepsibe, és süssük kb. 40 percig, míg megbarnul. Készítsünk hozzá paradicsom
szószt: a pirított lisztbe kis
olajat teszünk, felöntjük a paradicsomlével, sóval, mézzel, citrommal ízesítjük.
ŐSZI SÜLT
3 dl vöröshagyma vagdalva; kis vízzel
összekevérve
1 púpozott teáskanál bazsalikom
1/2 teáskanál zsálya
1/2 teáskanál kakukkfű
1,5 dl zeller finomra aprítva
2 dl mogyoró darálva
2 dl napraforgómag
5 dl víz, olaj
7 dl zsemlemorzsa
Keverjük össze mindezt, és tegyük
kiolajozott tűzálló tálba. Egy órán át süssük közepesen meleg sütőben.
EGYBESÜLT SZÓJABAB
1 csésze szójabab
1 csésze apróra reszelt zellergumó
1 /4 csésze vágott petrezselyemzöld
1 /2 teáskanál zsálya
2 fej vöröshagyma
1 teáskanál só
1 csésze búzacsíra
olaj, liszt, víz
paradicsomlé
só, méz, citrom
Áztassuk be a szójababot egy éjszakára,
főzzük meg és daráljuk apróra, vagy turmixoljuk. Pároljuk a hagymát és
zellert, keverjük össze a többi hozzávalóval. Öntsük át tepsibe és süssük
át fóliával fedetten, azután vegyük le a fóliát, hogy megbarnuljon. Tálaljuk
paradicsomszósszal (a pirított lisztbe kis olajat teszünk, felöntjük a
paradicsomlével, ízesítjük).
KÖLESSÜLT
2 dl köles
3 dl apróra vágott póréhagyma
6 dl forró víz
1 evőkanál Fredheim-ételízesítő
(lásd a fűszerek között)
1 /2 teáskanál bazsalikom
1 /2 teáskanál szárított zöldpetrezselyem
kevés olaj Keverjük
össze mindezt, tegyük olajjal kikent tűzálló tálba, s lefedve süssük a
sütőben 175 °C-on (közepesen meleg) kb. egy óra hosszat.
Fogyaszthajuk salátával, szósszal,
vagy feltétként zöldbab-, sárgaborsó-, lencse- és más főzelékhez.
HAJDINASÜLT
3,5 dl hajdina
7 dl víz
2,5 dl lereszelt vöröshagyma
4 dl karfiol darabokban
1 kisebb fej vöröshagyma apróra
vágva
2-3 gerezd fokhagyma
1/2 teáskanál só
paprikaszósz
olaj
Főzzük meg az első három hozzávalót.
Keverjük hozzá a többit.
Helyezzük egy kiolajozott jénai
edénybe, öntsük le szóssszal és sütőben magas hőmérsékleten süssük 30-40
percig. Jól illik hozzá a paprikaszósz.
ZÖLDBABSÜLT
10 dl zöldbab puhára főzve
5 dl víz
2 teáskanál só
1 teáskanál Fredheim-ételízesítő
(lásd a fűszerkeverékek között)
1,5 dl zabliszt
1-2 dl spárga szeletelve (vagy
helyette más zöldségféle)
1 hagyma apróra vagdalva
olaj
Keverjük a zablisztet csomómentesre,
fokozatosan adva hozzá a vizet, a sót és az ételízesítőt. Ezután adjuk
hozzá többi alkotórészt is.
Helyezzük az egészet egy kiolajozott,
lapos, tűzálló formába (tepsibe), lefedve. Közepesen meleg sütőben 30-40
percig süssük.
SÁRGARÉPÁS RIZSSÜLT
4 dl durván reszelt sárgarépa
4 dl főtt barna rizs
4 dl főtt bab
1 dl víz
1 közepes nagyságú vöröshagyma
apróra vágva
1,5 teáskanál só
1-2 gerezd zúzott fokhagyma
olaj
Keverjük össze először a babot a
vízzel, s ezután keverjük bele a többi hozzávalót is.
Helyezzük kiolajozott, tűzálló
formába, és egy órán keresztül süssük 175 °C-on (közepes hőfokon). (5-6
adag.)
ELSE-BRITTS SÁRGARÉPASÜLTJE
0,5 kg reszelt nyers sárgarépa
5 dl kenyérkocka
2,5 dl sós földimogyoró (fele egészben,
fele őrölve)
1 fej vöröshagyma
1 teáskanál só
olaj
Keverjük össze, tegyük kiolajozott
tűzálló tálba, és süssük egy óráig
LENCSESÜLT
5 dl főtt lencse
1 nagy vöröshagyma
3 szelet kenyér kockákra vágva
2,5 dl víz
1 dl apróra vagdalt mogyoró
2 evőkanál teljes őrlésű liszt
1 teáskanál só
1 /4 teáskanál zsálya
1,5 dl paradicsomlé
Áztassuk a kenyérkockákat 5 percig.
Keverjük össze a hozzávalókat, és tegyük kiolajozott tűzálló tálba. Süssük
a sütőben egy órán át közepes hőfokon.
MOGYORÓS HAJDINASÜLT (FELTÉTNEK)
2 dl hajdina (meleg vízzel leöblítve)
1,5 dl mogyoró
1 dl szójaliszt
1 dl őrölt lenmag
1 dl szeletelt póréhagyma (inkább
a zöld része)
1 dl vagdalt spárga
1 evőkanál Fredheim-ételízesítő
(lásd a fűszerek között)
1 teáskanál só
1 gerezd fokhagyma apróra vágva
8 dl forró víz
Keverjük össze az első 6 hozzávalót.
Helyezzük olajjal kikent tűzálló tálba. Keverjük össze az utolsó 4 hozzávalót,
öntsük rá a tálba. Süssük közepesen meleg sütőben (175 °Con) másfél óráig.
RIZSES-PARADICSOMOS SÜLT
3 dl barna rizs
(6 dl vízben főzzük egy órán át)
1 dl zöld színű paprika (vagdalva)
2 fej vöröshagyma (apróra vágva)
2 evőkanál zöldpetrezselyem
1 dl apróra vágott zeller
1 teáskanál bazsalikom
9 dl paradicsomlé
1,5 teáskanál só
olaj
Keverjük össze mindezt. Tegyük kiolajozott
tűzálló tálba, és fedjük le. Közepes melegen másfél óráig kell sütni. (8
adag.)
BABOS SÁRGARÉPASÜLT
10 dl áztatott bab
5 dl víz
2 evőkanál zabliszt (zabdara) 1
dl vízzel elkeverve
1 teáskanál só
1 nagy sárgarépa (karikákra vágva)
1 kisebb zellergyökér (darabokban)
Főzzük puhára a babot (kb. 2 óra).
Helyezzük egy kiolajozott jénai tálba, tegyük hozzá a többi hozzávalót
is, és süssük készre sütőben (kb 1 óra).
SÁRGARÉPASÜLT (6 ADAG)
7,5 dl nyers sárgarépa reszelve
2,5 dl földimogyoró
7,5 dl zsemlemorzsa
3,5 dl vöröshagyma apróra vágva
2 dl paradicsompüré
1 teáskanál só
olaj
Keverjük össze mindezt, tegyük kiolajozott
tűzálló tálba, és magas hőfokon süssük 30 percig.
Vissza a főoldalra...
|