Sütemények

GYÜMÖLCSRIZS

40 dkg barna rizs 
2 dl tejszín
kis méz
1 zacskó vaníliás cukor
kb. 1 1 tej (szójatejjel, napraforgótejjel is finom)
eper, málna, ribizli, szeder

A rizst a tejben , a vaníliás cukorral megfőzzük. Amikor langyosra hűlt, mézzel megízesítjük. A felvert tejszín egy részét belekeverjük a gyümölcsökkel együtt, vagy sorba rakjuk: egy sor rizs, egy sor gyümölcs. Végül a tetejét külön is díszítjük a gyümölcsökkel és a tejszínhabbal:

GYÜMÖLCSHAB

20 dkg meggy kimagozva 
20 dkg ribiszke
20 dkg málna
2 dl tejszín
édes fehér must
méz ízlés szerint

A gyümölcsöket megtisztítva áttörjük, majd a felvert tejszínnel, mézzel, fehér musttal óvatosan összekeverjük és tálaljuk. A gyümölcsöket és a tejszínt előzőleg hűtsük be!

TÚRÓGOMBÓC

75 dkg tehéntúró 
4 tojás
0,5 dl olaj
8 dkg liszt vagy búzadara
8 dkg morzsa kapor
só, víz

A tojássárgájákat az olajjal kikeverjük, hozzákeverjük a passzírozott túrót, lassanként a lisztet, a morzsát, s legvégül a felvert fehérjét. Gombócokat formálunk, és forró, sós vízben kifőzzük. (Aki szereti, kaprot is tehet bele.) Pirított zsemlemorzsába forgatjuk.

BÚZADARAKEHELY

1,5 liter tej (lehetőleg valamilyen növényi tej, például szójatej)
12 evőkanál búzadara
50 dkg málna
3 evőkanál karobpor 
méz
tejszín 
egyéb gyümölcs

Megfőzzük a darát, mézzel ízesítjük. Három részre osztjuk. Az egyiket elkeverjük málnával, a másikat karobbal, a harmadikat fehéren hagyjuk. A fagylaltkelyhekbe rakjuk a három réteget, s a tetejére tejszínt, illetve gyümölcsöt teszünk.

GYÜMÖLCSTÚRÓ

50 dkg tehéntúró
2 dl joghurt
2 csomag vaníliás cukor
50 dkg reszelt alma és körte
1 csomag mazsola
1 citrom leve 
méz

Alaposan keverjük össze a hozzávalókat. Kellemes ízű és tápláló csemegét kapunk.

EPRES TÚRÓ

50 dkg tehéntúró 
2 dl tejföl
1 csomag vaníliás cukor 
50 dkg földieper (az epret helyettesíthetjük más idényjellegű gyümölccsel)
1-2 evőkanál méz

A nagyobb gyümölcsdarabokat apróra vágjuk, s az egészet egy tálban jól összekeverjük a túróval.

TÚRÓFELFÚJT ALMÁVAL (VAGY MÁS GYÜMÖLCCSEL)

3 tojás
50 dkg túró
10-15 dkg búzadara
1 citrom leve
1 csomag vaníliás cukor
5-6 db alma 
méz
A tojássárgáját mézzel, reszelt citromhéjjal, vaníliás cukorral habosra keverjük. Túrót, grízt adunk hozzá, s elkeverjük darabolt vagy szeletelt almával. A citromlével, keményre vert tojáshabot hozzávegyítjük. Kikent formában sütjük. Hidegen is tálalhatjuk.

ALMÁSSÜTEMÉNY ZSIRADÉK NÉLKÜL

30-50 dkg alma (lehámozva és lereszelve)
30 dkg liszt (teljes őrlésű búzaliszt, esetleg finomliszttel keverve) 
10-15 dkg cukor
2 dkg élesztő 1 dl cukros vízben megfuttatva
1-2 tojás 
fahéj(pótló) 
citromhéj 
dió

Mindezt összekeverjük, 45 percig kelesztjük, majd kikent tepsiben kb. 30 percig sütjük. Tetejére vágott diót tehetünk.

SZILVALEKVÁROS PAPUCS (ALFÖLDI ÉTEL)

0,5 kg teljes őrlésű liszt
0,5 kg fehér liszt
5 dkg élesztő 1 evőkanál cukorral és kb. 4 dl vízzel felfuttatva
3 tojás 
1-2 dl olaj
1 kávéskanál só 
Töltelék: szilvalekvár

A tésztához valókat alaposan összegyúrjuk, pihentetjük, míg kb. kétszeresére megkel, utána jó vékonyra kinyújtjuk, kockákra vágjuk, a kockák közepébe szilvalekvárt helyezünk, a kockák két szélét átlósan összecsippentjük, kb. 20 perc pihentetés után közepes lángon sütőben megsütjük.

HOLLAND ALMAÉDESSÉG

60 dkg alma (megtisztítva, felszeletelve)
2 evőkanál akácméz
2 csésze kenyérmorzsa (barna kenyérből készítve)
2,5 dkg búzacsíra 
2 dl kefir, víz

Főzzük puhára az almát annyi vízben, amennyi éppen szükséges. Keverjük össze mézzel, ízesíthetjük fahéjjal. A kenyérmorzsát keverjük el a búzacsírával. Zománcozott edénybe tegyük a kenyérmorzsa- és az almakeveréket, rétegesen. Legfelülre jusson az utolsó kenyérmorzsa-keverék. Kb. 10 percre tegyük sütőbe, hogy kissé összesüljön. Kihűlve, kefirrel fogyasztjuk.

ALMÁS ZABPEHELYSÜTI

50 dkg zabpehely
1 dl olaj, kevés búzadara 
1 kg reszelt alma, 10 dkg darált dió
máz, ízlés szerint fahéj(pótló)
1 citrom reszelt héja
1 teáskanál vaníliaőrlemény 2 alma 
(szeletelve)

A zabpelyhet és az olajat jól összedolgozzuk. Belekeverjük a többi hozzávalót. (A tészta puhaságát zabpehely vagy búzadara hozzáadásával szabályozhatjuk.) Jól összekeverjük, majd magas oldalú, kiolajozott tepsibe nyomkodjuk a masszát, tetejét almaszeletekkel fedjük le. Kb. 20 percig sütjük, míg a teteje szép aranybarnása sül.

SZÓJAGRANULÁTUMOS GYÜMÖLCSTORTA

10 dkg szójagranulátum 
2,5 dl szójatej
3 tojás
5 evőkanál méz
4 evőkanál olaj
1 teáskanál őrölt fajéj(pótló)
fél kávéskanál őrölt szegfűbors
12 dkg őrölt dió vagy mogyoró
18 dkg teljes őrlésű búzaliszt
10 dkg mazsola
dzsem

Forró tejben elkeverjük a szójagranulátumot, és addig főzzük, míg a tejet fel nem szívta, majd hagyjuk kihűlni. Közben a tojássárgáját a mézzel 10 percig habosra keverjük, és az olajat lassan hozzáadjuk. A fűszereket, diót, lisztet és a mazsolát óvatosan belekeverjük a habos masszába. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a granulátummal és a többi összetevővel elkeverjük. A tésztát kiolajozott és lisztezett sütőformába töltjük, s kb. 175 °C-on megsütjük. Különféle mézes dzsemekkel kenhetjük meg a tetejét.

PITETÉSZTA (TOJÁSSAL)

25 dkg barna liszt 
20 dkg fehér liszt
15 dkg porcukor vagy barna cukor 
1 dl olaj
1 tojás
2,5 dkg élesztő 
1,5 dl langyos víz

Az élesztőt a langyos vízben kis cukorral és liszttel kissé felfuttatjuk, majd a tésztához való anyagokat öszszegyúrjuk. Két részre osztjuk, hagyjuk kelni (kb. 45 perc). A tészta két felét kisodorjuk, hogy akkorák legyenek, mint egy nagyméretű tepsi.

ALMÁS PITE

Tésztáját a pitetészta receptje szerint készítjük, az alsó lapot hintsük meg egy kevés morzsával. A töltelék: 1-1,5 kg alma durvára lereszelve vagy apróra szeletelve, levét kifacsarva. Ízesíthetjük kevéske cukorral, őrölt fahéjjal (vagy fahéjpótlóval), diódarabkákkal.

TÖKÖS-MÁKOS PITE

Tésztáját a pitetészta receptje szerint készítjük
A töltelékhez:
kb.1 marék búzadara 
2 kg gyalult főzőtök 
25 dkg mák
15 dkg cukor
fél citrom leve
kis reszelt citromhéj

Míg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A tököt meghámozzuk, lereszeljük, a levét alaposan kifacsarjuk. Ha nem akar levet engedni, keverjük össze egy-két evőkanál mézzel és úgy facsarjuk ki (a levéből finom, tejszerű italt nyerünk). Keverjük a tökhöz a cukrot, a mákot, a citromhéjat és levet. Ha újból levet engedne, szűrjük le ezt is. A tészta egyik felét a tepsibe tesszük, meghintjük egy kis búzadarával, belehelyezzük a tökös-mákos tölteléket, meghintjük búzadarával, majd befedjük a tészta másik felével. Sütés előtt még kb. 30 percig hagyjuk a tésztát újból megkelni. Kislángon sütjük, míg a tészta szépen megbarnul.

TÚRÓS PITE I. (HAGYOMÁNYOS)

Tésztáját a pitetészta receptje szerint készítjük
A töltelékhez: 50 dkg túró
1 /2 citrom reszelt héja
1 tojássárgája és habbá vert fehérje 
ízlés szerint vaníliás cukor
1 dl tejföl
ízlés szerint cukor

A tepsibe egyengetjük az első sor tésztát, rá a tölteléket. A töltelékre ráhelyezzük a másik kinyújtott lapot is. Villával megszúrjuk, tojásfehérjével megkenjük. Közepes tűznél kb. 35-40 percig sütjük.

TÚRÓS PITE II. (SZÓJATÚRÓBÓL)

50 dkg tofu
1-2 evőkanál méz
5 dkg mazsola (vízbe áztatva) 
1 evőkanál citromlé
1 /2 citrom reszelt héja

Az alapanyagokat alaposan összekeverjük, megtöltjük vele a pitetésztát.

BUKTA (DARÁZSFÉSZEK)

50 dkg liszt (2/3 rész fehér, 1/3 rész teljes őrlésű búzaliszt)
l tojás
2,5 dkg élesztő cukros vízben felfuttatva
1 /2 bögre langyos víz 
3 evőkanál étolaj
cukorsziruppal leforrázott darált mák 
lekvár

Alaposan kidolgozzuk, egy órán át kelni hagyjuk. Vékonyra nyújtjuk, négyzet alakúra feldaraboljuk. Lekvárral, mákkal megtöltjük, betekerjük. Olajozott tepsibe tesszük. Az egymáshoz tett bukták közeit megkenjük olajjal. Közepesen meleg sütőben 30 percig sütjük.

CSÁSZÁRMORZSA (PELYHEKBŐL)

5 evőkanál árpapehely
5 evőkanál búzapehely 
5 evőkanál rozspehely 
10 dkg hajdina darálva 
4 evőkanál szójadara
2 tojás
víz, 1 dl olaj

A pelyheket egy-két óráig meleg vízben áztatjuk. Utána megsózzuk, hozzáadjuk a 2 tojást. Forró olajba öntjük a masszát, és kavargatás közben morzsássá sütjük. Félig készen sütőben pirítjuk tovább. Kb. 25 perc alatt készül el. Bármilyen dzsemmel fogyaszthatjuk.

LEPÉNYTÉSZTA (TOJÁS NÉLKÜL)

1 dl zabliszt
1 dl finom búzaliszt (teljes őrlésű)
1,5 dl dió finomra őrölve
1 /4 teáskanál só
1 dl víz

Keverjük össze először a száraz hozzávalókat. Adjuk hozzá a vizet, keverjük össze, s hagyjuk pihenni
a tésztát 15-30 percig. Nyújtsuk ki két lappá, szurkáljuk meg villával. Magas hőfokon süssük meg (kb.l2 perc).

CITROMOS-MAZSOLÁS LEPÉNY

50 dkg reszelt alma 
10 dkg mázsola
1,5 dl víz
5 evőkanál zabliszt
egy citrom lereszelt héja
fél citrom leve
banánszeletek
kókuszreszelék

Keverjük össze az első négy hozzávalót. Főzzük 30 percig. Adjuk hozzá a többit, és keverjük meg. Tegyünk banánszeleteket egy kész lepénytésztára (az előző recept szerint). Ontsük rá a tölteléket. Díszítsük kókuszreszelékkel.

BELEDI BEJGLI

30 dkg finomliszt
30 dkg teljes őrlésű búzaliszt 
60 dkg főtt vagy héjában sült krumpli
1-2 tojás
5 dkg élesztő 
1,5 dl olaj
1,5 dl víz
kis méz
Töltelék 2 rúd mákos, 2 rúd diós bejglihez:
15-15 dkg darált mák és dió 
barna cukor
kevés citromhéj

A héjában főtt krumplit meghámozzuk, áttörjük (a sült krumplit meghámozzuk, apró lyukú reszelőn lereszeljük). Az élesztőt a langyos mézes vízben megfuttatjuk. Ha a krumpli már nem túl meleg, a tészta alapanyagait összegyúrjuk, négy cipóra osztjuk. Cipónként kinyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, olajozott tepsibe helyezve tojással megkenjük. 30 percig kelesztjük, majd sütőben kisütjük.
Nagyon finom süteményt kapunk, egészségesebb és olcsóbb is, mint a hagyományos bejgli, ugyanis a zsiradékot a krumpli helyettesíti a tésztájában. A krumpli íze nem érződik, de kellemesen lággyá teszi a tésztát.

SÁRGARÉPAGOLYÓK

50 dkg sárgarépa 
25 dkg alma
5 dkg apróra vágott mazsola 
10 dkg kókuszreszelék
1 evőkanál olaj 
citromlé, kevés méz
1 kávéskanál tört ánizsmag 
darált dió
zabkorpa

A megtisztított sárgarépát és almát finomra reszeljük. Hozzáadjuk a már előzőleg beáztatott mazsolát, ánizsmagot.és az olajat. Mézzel és citromlével ízlés szerint ízesítjük. Kis golyókat formálunk és megforgatjuk a kókuszreszelékben. Ha túl lágyra sikerül, adjunk hozzá darált diót vagy zabkorpát.

SÁRGARÉPATORTA

35 dkg sárgarépa
15 dkg barna cukor
15 dkg reszelt mandula
1 citrom reszelt héja
3 tojás
6 kanál liszt 
2 dl tejszín

A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, a meghámozott, megreszelt sárgarépát, mandulát, a citrom levét és héját, a lisztet és a habbá vert tojásfehérjét hozzáelegyítjük. A masszát formába töltjük, és közepesen meleg sütőben sütjük. Tejszínhabbal díszítve tálaljuk.

SÁRGARÉPA-SÜTEMÉNY 

1 bögre reszelt sárgarépa
10 dkg cukor
2-3 dkg élesztő
1-2 dl langyos víz és annyi liszt (teljes őrlésű és finomliszt keveréke fele-fele arányban), hogy könnyen nyújtható legyen
1 citrom reszelt héja
1 dl olaj
Az ízesítéshez:
lekvár, fekete ribizli, darált dió

Mindezt alaposan összegyúrjuk, 30-40 percig kelesztjük, a tésztát kettévesszük, a tepsi méretének megfelelő nagyságúra kinyújtjuk. Tepsibe téve lekvárral megkenjük - a lekvár tetejére őrölt diót is lehet tenni -, és a megmaradt tésztával befedjük. 20 percig pihentetjük, majd előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 25-30 percig sütjük.

GYORS RÉTES

30 dkg rétesliszt 
1 tojás
1 pohár tejföl 
3 evőkanál olaj
3 csapott evőkanál liszt 
A töltelékhez: reszelt alma, cseresznye, darált mák, méz

A lisztet, tojást, tejfölt összedolgozzuk, 6-10 percig pihentetjük. Vékonyra kinyújtjuk. 3 evőkanál olajat 3 csapott evőkanál liszttel összekeverünk, és a kisodort tésztára rákenjük. Ósszetekerjük rolnira, 6 db-ra osztjuk, és egy órán át pihentetjük. Egyenként vékonyra kinyújtjuk, töltelékkel megtöltjük. Előmelegített sütőben, közepes tűznél 30-40 percig sütjük.

KEVERT LEPÉNYSÜTEMÉNY

3 pohár búzadara
3 pohár teljes őrlésű liszt
2 pohár méz (vagy barna cukor) 
1,5 pohár víz (szükség szerint kicsit több is lehet) 
0,5 pohár olaj
4-5 dkg élesztő
ízlés szerint dió (vagy más olajos mag) 
ízlés szerint meggy (vagy más savanykás gyümölcs)

Az élesztőt megfuttatjuk langyos vízben, kis mézzel. Az alapanyagokat összekeverjük, kiolajozott tepsibe öntjük (a diót és a meggyet összekeverés helyett a tészta tetejére is szórhatjuk), langyos helyen pihentetjük, míg egy kissé megkel. Langyos sütőbe helyezzük, közepes lángon kb. 25-30 percig sütjük.

DOLGOZÓ ASSZONY RÉTESE

40 dkg finomliszt
10 dkg teljes őrlésű búzaliszt 
10 dkg zabliszt
4 dl tejföl 
1-1,5 dl olaj
kb. 0,5 dl víz
1 tojás
1 tojássárgája 
morzsa, olaj 
A töltelékhez: kb. 1 kg cseresznye (meggy), vagy 1,5 kg reszelt alma,
vagy 1 kg (citromlével, citromhéjjal, mézzel ízesített) túró

A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk, és egy órára hűtőbe tesszük. Utána 2 vagy 4 részre vesszük, és egyenként vékonyra kinyújtjuk. A lapokat olajjal enyhén meglocsoljuk, kis morzsát szórunk rá, majd megtöltjük, és feltekerjük. Olajozott, lisztezett tepsibe helyezzük, megkenjük tojásfehérjével. Közepesen meleg sütőben megsütjük. Gyors és finom sütemény.

GABONÁS KEVERT SÜTEMÉNY

0,5 l víz
1 tojás (vagy 1 evőkanál kukoricakeményítő) 
10 dkg cukor vagy méz
25 dkg fehér liszt
kb. 10 dkg búzacsíra 
10 dkg búzakorpa
10 dkg zabpehely vagy más pehely 
1 evőkanál len- vagy más mag
1 marék vágott dió 
4 evőkanál lekvár
3 dkg élesztő kevés vízben megfuttatva
2 evőkanál karobpor

Egy nagy tálba öntjük a langyos vizet. Beletesszük a tojást, cukrot, lisztet, búzacsírát, búzakorpát, zabpelyhet (rozspelyhet), lenmagot (lehet más, például napraforgó- vagy szezámmag), diót, lekvárt, karobport. Jól összedolgozzuk. Kb. 45 perces kelesztés után kivajazott, lisztezett, kisméretű tepsiben megsütjük.

RIBIZKEPIROS (FINN ÉTEL)

8 dkg barna rozsliszt
8 dkg finomliszt
10 dkg cukor vagy méz
1-2 dkg élesztő 1 dl vízben felfuttatva
2 tojás
0,5 dl olaj 
A tetejére: 40 dkg ribizli (áfonyával, szederrel is készülhet)
5 dkg cukor
14 dkg pirított zabpehely

A tojást és a cukrot (mézet) habosra keverjük. Hozzáadjuk a tészta többi alapanyagát. Alacsony, kerek formába tesszük a tésztát. Amikor megkelt, rátesszük a tetejére szánt hozzávalók keverékét. Kb. 20-25 percig sütjük.

SZEZÁMOS TALLÉR 

20 dkg finomliszt
20 dkg Graham-liszt vagy teljes őrlésű búzaliszt
1 dl olaj
10 dkg szezámpehely 
kb. 2 dl víz
1 teáskanál só

Mindezt jól összegyúrjuk, majd vékonyra kisodorjuk. Kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, sajtostallér-sütővel kisütjük.

SZEZÁMOS RUDACSKA

15 dkg szezámpehely
4 dl olaj
1 dl vízben 3-4 dkg élesztő felfuttatva
2 tojás (vagy félcsészényi köleskása)
8 dkg mák darálva
2 dl tejföl (esetleg sűrű szójatej vagy napraforgótej)
só ízlés szerint (kb. 3 dkg) 
40 dkg rétesliszt
40 dkg teljes őrlésű búzaliszt 
szezámmag

A lisztet összedolgozzuk az olajjal, tojássárgájával, élesztővel, mákkal, tejföllel és sóval. Pogácsakeménységűre gyúrjuk, és 1 cm vastagságúra nyújtjuk. Megkenjük tojásfehérjével, megszórjuk szezámmaggal. Vékonyabb csíkokra vágjuk. Tepsibe tesszük, s közepes tűznél kisütjük. 20 perc alatt kész.

SZEZÁMOS GOLYÓK

1 csésze szezámmag 
1 evőkanál méz
1 /2 csésze mazsola (felaprítva vagy egészben)
18 db fél dió

A szezámmagot kávé-, illetve magőrlő készülékkel megőröljük, hozzákeverjük a mézet és a mazsolát, golyókat formálunk belőle, diót nyomunk a golyók tetejébe.

DATOLYÁS SÜTEMÉNY

5 dkg élesztő
5 dl langyos víz
1 /2 teáskanál só 
1-2 téáskanál karob
2 dl datolya felaprítva 
3 dl zabliszt
1 1 búzaliszt

A hozzávalókat összedolgozzuk a vízben felfuttatott élesztővel. 30 percig pihentetjük. Közepesen meleg sütőben 45 percig sütjük. Valamilyen töltelékkel is fogyasztható.

ALMÁS PALACSINTA

4 tojás (vagy helyette 10 dkg zabpehelyliszt) 
30 dkg teljes őrlésű búzaliszt 
1 liter tej vagy víz
szódavíz,
olaj
A töltelékhez:
1-1,5 kg reszelt alma megpárolva 
ízlés szerint méz
fahéj(pótló), citrom

A szokásos módon elkészítjük a palacsintát, csak töltelékként ízesített almát teszünk bele. Ha a palacsinta tésztát kicsit sűrűbbre keverjük ki és zabliszttel dúsítjuk, könnyebb kisütni a palacsintákat, kévésbé szakadoznak, s így nem szükséges tojást felhasználnunk.

KÖLESKÁSA ASZALTSZILVA-SZÓSSZAL

15 dkg köles 
1 dl víz
1 citrom reszelt héja
1 dl tejszín vagy sűrű szójatej 
1 /4 kg aszalt szilva
fahéj, ánizs, vaníliaőrlemény 
koriander, só, méz ízlés szerint

A kölest vízben megfőzzük, és mézzel, sóval, citromhéjjal ízesítjük. Az aszalt szilvát megfőzzük, leválasztjuk a magjáról.
Tejszínnel (valamilyen növényi tejszínnel - lásd a Tej, tejtermékek és tojás helyett című fejezetben) mártást készítünk belőle, ízesítjük. A köleskása mellé tálaljuk.

NAPRAFORGÓS SZENTJÁNOSKENYÉRKRÉM

1 dl finomra őrölt napraforgómag
1 /2 dl kókuszreszelék
7-10 szem datolya kimagvalva és aprítva
1 /2 dl vízbe áztatva (vagy 1 /2 dl mazsola aprítva és egy evőkanál méz) 
1 evőkanál szentjánoskenyérpor
1 dl víz

A hozzávalókat turmixoljuk, vagy keverjük össze alaposan.

MOGYORÓS KAROBKRÉM

3 dkg őrölt pörkölt mogyoró 
15 dkg mazsola apróra vágva vízbe áztatva
1/2 dl víz
2 evőkanál szentjánoskenyérpor 
1 /2 teáskanál gabonakávé
1 evőkanál méz

Turmixoljuk, vagy keverjük össze alaposan a hozzávalókat. Tésztalap töltésére is alkalmas.

KENYÉRPUDING

1 csésze hántolt napraforgó vagy dió darálva
3 csésze víz
1 /2 csésze szilva- vagy más édes lekvár
1 /2 csésze méz
1 /2 kávéskanál őrölt koriander (elhagyható)
30 dkg barnakenyér-kocka
2 vagy több alma (minél több, annál jobb)

A kenyérkockát a tepsi aljába simítjuk, rátesszük a reszelt vagy kockákra vágott almát. A többi hozzávalót öszszeturmixoljuk, hogy híg szósz legyen. Ráöntjük a kenyérre és az almára. Ügyeljünk arra, hogy egyenletesen osszuk el a szószt, a tepsi sarkaiba is jusson. Ezután sütőben átsütjük.

MÁKOS KUKORICATORTA

25 dkg kukoricadara 
10 dkg mazsola
20 dkg darált mák
méz, fahéj(pótló), vanília vagy karobpor
A díszítéshez: kókuszreszelék, mandula

A kukoricadarát kétszeres mennyiségű, forrásban lévő vízbe keverjük, folytonos kevergetés mellett főzzük 4-5 percig, ezután elzárjuk alatta a gázt. Fedő alatt állni hagyjuk 5-6 percig, majd kevés mézet, 2-3 dkg megmosott mazsolát keverünk hozzá, és beleöntjük egy olajozott tortaformába. Ha kihűlt, rákenjük a darált mákból, mazsolából, mézből, vaníliából álló krémet, majd levesszük róla a formát. Szálasra vágott mandulával, kókusszal díszítjük.
 

Vissza a főoldalra...