Sütemények GYÜMÖLCSRIZS 40 dkg barna rizs
A rizst a tejben , a vaníliás cukorral megfőzzük. Amikor langyosra hűlt, mézzel megízesítjük. A felvert tejszín egy részét belekeverjük a gyümölcsökkel együtt, vagy sorba rakjuk: egy sor rizs, egy sor gyümölcs. Végül a tetejét külön is díszítjük a gyümölcsökkel és a tejszínhabbal: GYÜMÖLCSHAB 20 dkg meggy kimagozva
A gyümölcsöket megtisztítva áttörjük, majd a felvert tejszínnel, mézzel, fehér musttal óvatosan összekeverjük és tálaljuk. A gyümölcsöket és a tejszínt előzőleg hűtsük be! TÚRÓGOMBÓC 75 dkg tehéntúró
A tojássárgájákat az olajjal kikeverjük, hozzákeverjük a passzírozott túrót, lassanként a lisztet, a morzsát, s legvégül a felvert fehérjét. Gombócokat formálunk, és forró, sós vízben kifőzzük. (Aki szereti, kaprot is tehet bele.) Pirított zsemlemorzsába forgatjuk. BÚZADARAKEHELY 1,5 liter tej (lehetőleg valamilyen
növényi tej, például szójatej)
Megfőzzük a darát, mézzel ízesítjük. Három részre osztjuk. Az egyiket elkeverjük málnával, a másikat karobbal, a harmadikat fehéren hagyjuk. A fagylaltkelyhekbe rakjuk a három réteget, s a tetejére tejszínt, illetve gyümölcsöt teszünk. GYÜMÖLCSTÚRÓ 50 dkg tehéntúró
Alaposan keverjük össze a hozzávalókat. Kellemes ízű és tápláló csemegét kapunk. EPRES TÚRÓ 50 dkg tehéntúró
A nagyobb gyümölcsdarabokat apróra vágjuk, s az egészet egy tálban jól összekeverjük a túróval. TÚRÓFELFÚJT ALMÁVAL (VAGY MÁS GYÜMÖLCCSEL) 3 tojás
ALMÁSSÜTEMÉNY ZSIRADÉK NÉLKÜL 30-50 dkg alma (lehámozva és lereszelve)
Mindezt összekeverjük, 45 percig kelesztjük, majd kikent tepsiben kb. 30 percig sütjük. Tetejére vágott diót tehetünk. SZILVALEKVÁROS PAPUCS (ALFÖLDI ÉTEL) 0,5 kg teljes őrlésű liszt
A tésztához valókat alaposan összegyúrjuk, pihentetjük, míg kb. kétszeresére megkel, utána jó vékonyra kinyújtjuk, kockákra vágjuk, a kockák közepébe szilvalekvárt helyezünk, a kockák két szélét átlósan összecsippentjük, kb. 20 perc pihentetés után közepes lángon sütőben megsütjük. HOLLAND ALMAÉDESSÉG 60 dkg alma (megtisztítva, felszeletelve)
Főzzük puhára az almát annyi vízben, amennyi éppen szükséges. Keverjük össze mézzel, ízesíthetjük fahéjjal. A kenyérmorzsát keverjük el a búzacsírával. Zománcozott edénybe tegyük a kenyérmorzsa- és az almakeveréket, rétegesen. Legfelülre jusson az utolsó kenyérmorzsa-keverék. Kb. 10 percre tegyük sütőbe, hogy kissé összesüljön. Kihűlve, kefirrel fogyasztjuk. ALMÁS ZABPEHELYSÜTI 50 dkg zabpehely
A zabpelyhet és az olajat jól összedolgozzuk. Belekeverjük a többi hozzávalót. (A tészta puhaságát zabpehely vagy búzadara hozzáadásával szabályozhatjuk.) Jól összekeverjük, majd magas oldalú, kiolajozott tepsibe nyomkodjuk a masszát, tetejét almaszeletekkel fedjük le. Kb. 20 percig sütjük, míg a teteje szép aranybarnása sül. SZÓJAGRANULÁTUMOS GYÜMÖLCSTORTA 10 dkg szójagranulátum
Forró tejben elkeverjük a szójagranulátumot, és addig főzzük, míg a tejet fel nem szívta, majd hagyjuk kihűlni. Közben a tojássárgáját a mézzel 10 percig habosra keverjük, és az olajat lassan hozzáadjuk. A fűszereket, diót, lisztet és a mazsolát óvatosan belekeverjük a habos masszába. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a granulátummal és a többi összetevővel elkeverjük. A tésztát kiolajozott és lisztezett sütőformába töltjük, s kb. 175 °C-on megsütjük. Különféle mézes dzsemekkel kenhetjük meg a tetejét. PITETÉSZTA (TOJÁSSAL) 25 dkg barna liszt
Az élesztőt a langyos vízben kis cukorral és liszttel kissé felfuttatjuk, majd a tésztához való anyagokat öszszegyúrjuk. Két részre osztjuk, hagyjuk kelni (kb. 45 perc). A tészta két felét kisodorjuk, hogy akkorák legyenek, mint egy nagyméretű tepsi. ALMÁS PITE Tésztáját a pitetészta receptje szerint készítjük, az alsó lapot hintsük meg egy kevés morzsával. A töltelék: 1-1,5 kg alma durvára lereszelve vagy apróra szeletelve, levét kifacsarva. Ízesíthetjük kevéske cukorral, őrölt fahéjjal (vagy fahéjpótlóval), diódarabkákkal. TÖKÖS-MÁKOS PITE Tésztáját a pitetészta receptje
szerint készítjük
Míg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A tököt meghámozzuk, lereszeljük, a levét alaposan kifacsarjuk. Ha nem akar levet engedni, keverjük össze egy-két evőkanál mézzel és úgy facsarjuk ki (a levéből finom, tejszerű italt nyerünk). Keverjük a tökhöz a cukrot, a mákot, a citromhéjat és levet. Ha újból levet engedne, szűrjük le ezt is. A tészta egyik felét a tepsibe tesszük, meghintjük egy kis búzadarával, belehelyezzük a tökös-mákos tölteléket, meghintjük búzadarával, majd befedjük a tészta másik felével. Sütés előtt még kb. 30 percig hagyjuk a tésztát újból megkelni. Kislángon sütjük, míg a tészta szépen megbarnul. TÚRÓS PITE I. (HAGYOMÁNYOS) Tésztáját a pitetészta receptje
szerint készítjük
A tepsibe egyengetjük az első sor tésztát, rá a tölteléket. A töltelékre ráhelyezzük a másik kinyújtott lapot is. Villával megszúrjuk, tojásfehérjével megkenjük. Közepes tűznél kb. 35-40 percig sütjük. TÚRÓS PITE II. (SZÓJATÚRÓBÓL) 50 dkg tofu
Az alapanyagokat alaposan összekeverjük, megtöltjük vele a pitetésztát. BUKTA (DARÁZSFÉSZEK) 50 dkg liszt (2/3 rész fehér, 1/3
rész teljes őrlésű búzaliszt)
Alaposan kidolgozzuk, egy órán át kelni hagyjuk. Vékonyra nyújtjuk, négyzet alakúra feldaraboljuk. Lekvárral, mákkal megtöltjük, betekerjük. Olajozott tepsibe tesszük. Az egymáshoz tett bukták közeit megkenjük olajjal. Közepesen meleg sütőben 30 percig sütjük. CSÁSZÁRMORZSA (PELYHEKBŐL) 5 evőkanál árpapehely
A pelyheket egy-két óráig meleg vízben áztatjuk. Utána megsózzuk, hozzáadjuk a 2 tojást. Forró olajba öntjük a masszát, és kavargatás közben morzsássá sütjük. Félig készen sütőben pirítjuk tovább. Kb. 25 perc alatt készül el. Bármilyen dzsemmel fogyaszthatjuk. LEPÉNYTÉSZTA (TOJÁS NÉLKÜL) 1 dl zabliszt
Keverjük össze először a száraz
hozzávalókat. Adjuk hozzá a vizet, keverjük össze, s hagyjuk pihenni
CITROMOS-MAZSOLÁS LEPÉNY 50 dkg reszelt alma
Keverjük össze az első négy hozzávalót. Főzzük 30 percig. Adjuk hozzá a többit, és keverjük meg. Tegyünk banánszeleteket egy kész lepénytésztára (az előző recept szerint). Ontsük rá a tölteléket. Díszítsük kókuszreszelékkel. BELEDI BEJGLI 30 dkg finomliszt
A héjában főtt krumplit meghámozzuk,
áttörjük (a sült krumplit meghámozzuk, apró lyukú reszelőn lereszeljük).
Az élesztőt a langyos mézes vízben megfuttatjuk. Ha a krumpli már nem túl
meleg, a tészta alapanyagait összegyúrjuk, négy cipóra osztjuk. Cipónként
kinyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, olajozott tepsibe helyezve tojással
megkenjük. 30 percig kelesztjük, majd sütőben kisütjük.
SÁRGARÉPAGOLYÓK 50 dkg sárgarépa
A megtisztított sárgarépát és almát finomra reszeljük. Hozzáadjuk a már előzőleg beáztatott mazsolát, ánizsmagot.és az olajat. Mézzel és citromlével ízlés szerint ízesítjük. Kis golyókat formálunk és megforgatjuk a kókuszreszelékben. Ha túl lágyra sikerül, adjunk hozzá darált diót vagy zabkorpát. SÁRGARÉPATORTA 35 dkg sárgarépa
A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, a meghámozott, megreszelt sárgarépát, mandulát, a citrom levét és héját, a lisztet és a habbá vert tojásfehérjét hozzáelegyítjük. A masszát formába töltjük, és közepesen meleg sütőben sütjük. Tejszínhabbal díszítve tálaljuk. SÁRGARÉPA-SÜTEMÉNY 1 bögre reszelt sárgarépa
Mindezt alaposan összegyúrjuk, 30-40 percig kelesztjük, a tésztát kettévesszük, a tepsi méretének megfelelő nagyságúra kinyújtjuk. Tepsibe téve lekvárral megkenjük - a lekvár tetejére őrölt diót is lehet tenni -, és a megmaradt tésztával befedjük. 20 percig pihentetjük, majd előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 25-30 percig sütjük. GYORS RÉTES 30 dkg rétesliszt
A lisztet, tojást, tejfölt összedolgozzuk, 6-10 percig pihentetjük. Vékonyra kinyújtjuk. 3 evőkanál olajat 3 csapott evőkanál liszttel összekeverünk, és a kisodort tésztára rákenjük. Ósszetekerjük rolnira, 6 db-ra osztjuk, és egy órán át pihentetjük. Egyenként vékonyra kinyújtjuk, töltelékkel megtöltjük. Előmelegített sütőben, közepes tűznél 30-40 percig sütjük. KEVERT LEPÉNYSÜTEMÉNY 3 pohár búzadara
Az élesztőt megfuttatjuk langyos vízben, kis mézzel. Az alapanyagokat összekeverjük, kiolajozott tepsibe öntjük (a diót és a meggyet összekeverés helyett a tészta tetejére is szórhatjuk), langyos helyen pihentetjük, míg egy kissé megkel. Langyos sütőbe helyezzük, közepes lángon kb. 25-30 percig sütjük. DOLGOZÓ ASSZONY RÉTESE 40 dkg finomliszt
A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk, és egy órára hűtőbe tesszük. Utána 2 vagy 4 részre vesszük, és egyenként vékonyra kinyújtjuk. A lapokat olajjal enyhén meglocsoljuk, kis morzsát szórunk rá, majd megtöltjük, és feltekerjük. Olajozott, lisztezett tepsibe helyezzük, megkenjük tojásfehérjével. Közepesen meleg sütőben megsütjük. Gyors és finom sütemény. GABONÁS KEVERT SÜTEMÉNY 0,5 l víz
Egy nagy tálba öntjük a langyos vizet. Beletesszük a tojást, cukrot, lisztet, búzacsírát, búzakorpát, zabpelyhet (rozspelyhet), lenmagot (lehet más, például napraforgó- vagy szezámmag), diót, lekvárt, karobport. Jól összedolgozzuk. Kb. 45 perces kelesztés után kivajazott, lisztezett, kisméretű tepsiben megsütjük. RIBIZKEPIROS (FINN ÉTEL) 8 dkg barna rozsliszt
A tojást és a cukrot (mézet) habosra keverjük. Hozzáadjuk a tészta többi alapanyagát. Alacsony, kerek formába tesszük a tésztát. Amikor megkelt, rátesszük a tetejére szánt hozzávalók keverékét. Kb. 20-25 percig sütjük. SZEZÁMOS TALLÉR 20 dkg finomliszt
Mindezt jól összegyúrjuk, majd vékonyra kisodorjuk. Kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, sajtostallér-sütővel kisütjük. SZEZÁMOS RUDACSKA 15 dkg szezámpehely
A lisztet összedolgozzuk az olajjal, tojássárgájával, élesztővel, mákkal, tejföllel és sóval. Pogácsakeménységűre gyúrjuk, és 1 cm vastagságúra nyújtjuk. Megkenjük tojásfehérjével, megszórjuk szezámmaggal. Vékonyabb csíkokra vágjuk. Tepsibe tesszük, s közepes tűznél kisütjük. 20 perc alatt kész. SZEZÁMOS GOLYÓK 1 csésze szezámmag
A szezámmagot kávé-, illetve magőrlő készülékkel megőröljük, hozzákeverjük a mézet és a mazsolát, golyókat formálunk belőle, diót nyomunk a golyók tetejébe. DATOLYÁS SÜTEMÉNY 5 dkg élesztő
A hozzávalókat összedolgozzuk a vízben felfuttatott élesztővel. 30 percig pihentetjük. Közepesen meleg sütőben 45 percig sütjük. Valamilyen töltelékkel is fogyasztható. ALMÁS PALACSINTA 4 tojás (vagy helyette 10 dkg zabpehelyliszt)
A szokásos módon elkészítjük a palacsintát, csak töltelékként ízesített almát teszünk bele. Ha a palacsinta tésztát kicsit sűrűbbre keverjük ki és zabliszttel dúsítjuk, könnyebb kisütni a palacsintákat, kévésbé szakadoznak, s így nem szükséges tojást felhasználnunk. KÖLESKÁSA ASZALTSZILVA-SZÓSSZAL 15 dkg köles
A kölest vízben megfőzzük, és mézzel,
sóval, citromhéjjal ízesítjük. Az aszalt szilvát megfőzzük, leválasztjuk
a magjáról.
NAPRAFORGÓS SZENTJÁNOSKENYÉRKRÉM 1 dl finomra őrölt napraforgómag
A hozzávalókat turmixoljuk, vagy keverjük össze alaposan. MOGYORÓS KAROBKRÉM 3 dkg őrölt pörkölt mogyoró
Turmixoljuk, vagy keverjük össze alaposan a hozzávalókat. Tésztalap töltésére is alkalmas. KENYÉRPUDING 1 csésze hántolt napraforgó vagy
dió darálva
A kenyérkockát a tepsi aljába simítjuk, rátesszük a reszelt vagy kockákra vágott almát. A többi hozzávalót öszszeturmixoljuk, hogy híg szósz legyen. Ráöntjük a kenyérre és az almára. Ügyeljünk arra, hogy egyenletesen osszuk el a szószt, a tepsi sarkaiba is jusson. Ezután sütőben átsütjük. MÁKOS KUKORICATORTA 25 dkg kukoricadara
A kukoricadarát kétszeres mennyiségű,
forrásban lévő vízbe keverjük, folytonos kevergetés mellett főzzük 4-5
percig, ezután elzárjuk alatta a gázt. Fedő alatt állni hagyjuk 5-6 percig,
majd kevés mézet, 2-3 dkg megmosott mazsolát keverünk hozzá, és beleöntjük
egy olajozott tortaformába. Ha kihűlt, rákenjük a darált mákból, mazsolából,
mézből, vaníliából álló krémet, majd levesszük róla a formát. Szálasra
vágott mandulával, kókusszal díszítjük.
|