Szószok
KAPORSZÓSZ 3-4 marék zsenge kaporlevél
Az apróra vágott hagymát olajon és kis vízen megpároljuk. Beletesszük az apróra vágott kaprot, megsózzuk, puhára pároljuk. A tejfölt 2-3 kávéskanál liszttel összekeverjük, s óvatosan beleengedjük a forró kaporba. Hozzáadjuk az ízesítőket, és sűrűbb mártássá főzzük. Jól illik főtt krumplihoz. GOMBÁS PARADICSOMSZÓSZ 25 dkg vágott csiperkegomba
A hagymát olajban megpároljuk, hozzáadjuk a paradicsompürét, zellert és fokhagymát. Főzzük 10 percig födetlenül. Beletesszük a gombát és fűszereket. Főzzük tovább 30 percig. Ha a szósz sűrű, még adjunk hozzá egy kis vizet. Makarónihoz, spegettihez ajánljuk. BARNA SZÓSZ 5 dl víz
Keverjük össze a napraforgót és a vizet, tegyük hozzá a többit. Főzzük 30 percig. Tört krumpli mellé adhatjuk. NAGYMAMA BARNA SZÓSZA 7,5 dl mogyorótej
Keverjük össze a mogyorótejet a zabliszttel, adjuk hozzá a többi alapanyagot, és gyenge tűzön főzzük 30 percig. Krumpligombócokhoz ajánljuk. FEHÉR SZÓSZ
Először keverjük össze a napraforgót és a vizet, tegyük hozzá a kölest, majd a többi alapanyagot. Főzzük meg. Töltött krumplihoz kiváló. PARADICSOMSZÓSZ 2,5 dl paradicsompüré
Keverjük össze a paradicsompürét és a napraforgómagot, tegyük hozzá a többi alapanyagot. Lassan főzzük 30 percig. Rizshez vagy krumplihoz ajánljuk. NAPRAFORGÓSZÓSZ I. 1/2 csésze napraforgómag őrölve
Turmixoljuk össze a hozzávalókat.
Főzzük kb. 30 percig.
|